Rakousko zavádí zákaz kouření v autě v přítomnosti dětí

9. květen 2018

V Česku už skoro rok platí zákaz kouření v restauracích. Za volantem si ale řidiči zapálit můžou a to i v případě, že vezou dítě. Zákaz kouření v autě se i přes snahy některých poslanců do takzvaného protikuřáckého zákona nedostal. Nově ale platí v sousedním Rakousku. Řidiči si v autě nezapálí, pokud je ve vozidle dítě mladší osmnácti let.

Za porušení zákazu hrozí pokuta 100 Eur. To je asi 2500 Kč, a pokud se to bude opakovat, může být částka až desetkrát vyšší. Rakousko se tak přidalo k zemím, které chtějí ochránit nezletilé hlavně před zplodinami, které se v kabině auta při kouření cigaret koncentrují.

Čtěte také

Souvislosti vysvětluje dopravní expert z Týmu silniční bezpečnosti Roman Budský: „Ve stojícím autě, které má zavřená okénka je koncentrace škodlivin 11x vyšší než v průměrném zakouřeném baru. Pokud se to auto dá do pohybu a okénka se otevřou, tak ta kvalita vzduchu už se moc nezlepší. Stále je 7x horší než v zakouřené hospodě.“ Budský ještě dodává, že riziko havárie kuřáků oproti nekuřákům je až šestkrát vyšší. Kouření má totiž vliv taky na pozornost řidiče.

Podle Igora Siroty z Ústředního automotoklubu potřebuje kuřák k zapálení cigarety zhruba 10 sekund, což je dvojnásobný čas oproti zvednutí mobilního telefonu. „Uvádí se, že pro zapálení cigarety je potřeba zhruba 7 základních pohybů, kdy se plně nevěnujeme řízení, protože hledáme tu cigaretu, hledáme sirku, zapalovač.“

Za tu dobu auto ve městě při rychlosti 50km/h ujede 140 metrů. Kouření je proto z bezpečnostních i zdravotních důvodů, v přítomnosti dětí nebo těhotných žen, zakázáno třeba v Irsku, Velké Británii, v Řecku a taky Itálii, kde můžete dostat pokut až 5000 Eur - což je bezmála 130 tisíc korun. V Česku takový zákaz neplatí. Přesto ani u nás si ale při řízení nemůže zapálit cyklista, motorkář a řidič hromadné dopravy.

autor: Jan Pastor
Spustit audio