Rakousko: Vídeňský řízek a Sacher dort bez roušky si dáte už v polovině května

22. duben 2020

Rakušané zavedli podobná opatření v souvislosti s nákazou jako Česko. Povinnost roušek je ale jen v obchodech a veřejných prostorách.

Moderátor Českého rozhlasu Vysočina Joža Kolář dlouhodobě žije ve Vídni. Ptal se ho Hela Dvořáková. „V Rakousku byly zavřené obchody, služby, restaurace a bary podobně jako v České republice.“

„Po Velikonocích otevřely obchody do 400 metrů čtverečných, kromě kadeřnictví a restaurací. Ty budou otvírat až v půlce května. Pak si tedy vychutnáme ten pověstný Vídeňský řízek bez roušky,“ dodal Joža Kolář s tím, že pro obsluhu v restauracích bude rouška stále povinná a všechny podniky musí zavřít do 23. hodiny.

Dovolená

Rakousko je země, která především díky Alpám, ale i impozantním městům láká turisty z celého světa, značnou část tvoří sousední Němci. „Do Alp se nejezdí jen na lyže, ale i v létě. Rakušané chtějí otevřít své hory hlavně Němcům.“

Otázkou zůstává dovolená u moře. „V tisku se píše, že Španělsko a Turecko jsou pro letošek zřejmě uzavřené, naopak turisty láká Itálie, k Jadranu. Jadran není sever země, tam nákaza není v takové míře,“ dodal moderátor Joža Kolář, toho času ve Vídni.

autoři: Joža Kolář , mik
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.