Rakouské kulturní fórum v Praze hostí rakousko-českou výstavu. Drážďany řeší, jak zatraktivnit centrum města

29. červenec 2022

Dolní Rakousko letos slaví 100. výročí jako samostatná spolková země. Součástí oslav je výstava SILVA Artis, která byla zahájena 11. července v Rakouském kulturním fóru v Praze.

Díky spolupráci Waldviertel Art Museum a Galerie Vysočiny v Jihlavě vznikla kolekce děl – obrazů, soch a dřevořezeb od 18 umělců z Dolního Rakouska, Jižních Čech a Vysočiny.

O akci jsme mluvili s kurátorem Bernhardem Antoni-Bubestingerem a také vedoucím odboru kultury, památkové péče a turismu Krajského úřadu kraje Vysočina Ladislavem Seidlem. Výstava jejím námětem je především les a krajina bude k vidění až do 22. září.

V další části pořadu se opět podíváme za hranice. Tentokrát do Drážďan, kde řeší, jak do centra města umrtveného protiepidemickými opatřeními vrátit obchodníky a jak ho učinit příjemnějším pro obyvatele.

autoři: Veronika Kindlová , Richard Šulko
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.