Rajčata, saláty, roubované okurky. V Pelhřimově probíhá tradiční prodej pěstitelských přebytků

7. květen 2022 06:10

Pelhřimovští zahrádkáři zahájili letošní jarní prodej přebytků. Do jejich sídla může každý donést sazenice, které vypěstoval navíc, nebo si odnést ty, které mu chybí.

Vysadit ven, nebo ještě počkat? Toto dilema řeší v první polovině května asi každý pěstitel. Ledoví muži nás čekají už příští týden, ale pohled za okno naznačuje, že s jejich mrazivou silou to asi letos nebude tak zlé. 

Dům zahrádkářů

V pelhřimovském domě zahrádkářů je poněkud těsno, právě začal jarní prodej přebytků. „Rajčata, včera jsem si koupila nějaké skalničky, zeleniny, petržílku, bylinky, dneska hlavně rajčata. Dám je na balkon, mám krytý balkon, tam vydrží. Zmrzlí nepřijdou, říkají, že má být teplo. A když přijdou, tak to zmrzne, zasadí se noví.“

Ledoví muži - Pankrác, Servác a Bonifác oslaví své svátky příští týden. Každoročně bývají postrachem všech zahrádkářů. „Trnky už odkvetly, tak snad nebude mrznout. Nebo si to musí přikrýt, počasí si nevybíráme,“ řekla tajemnice pelhřimovský zahrádkářů Marie Šmídová. 

Co se v Pelhřimově prodává nejvíce? Lidé mají zájem o roubované okurky, rajčata, cukety a papriky. Z ostatního sortimentu jsou to pokojové rostliny, muškáty a pak také sadba - saláty, kedlubny apod.

Spustit audio