Radomír Dvořák vytvořil sokolům v Havlíčkově Brodě sochu podle prvorepublikového vzoru

7. červen 2018

Bývalá sokolovna na Smetanově náměstí v Havlíčkově Brodě je po desítkách let opět ozdobena sochou sokola. Slavnostnímu odhalení sochy přihlížely desítky členů havlíčkobrodského sokola od nejmladších až po pamětníky.

Budova má za sebou pohnutou historii. V roce 1905 si nechala tělocvičná jednota sokol u architektů Františka a Otakara Liškových postavit patrovou budovu se zdobnou, historizující fasádou a vrcholovou plastikou sokola. Sokolovna nejdříve sloužila jako tělocvična, později jako kulturní sál a během první světové války v ní byl umístěn lazaret.

Nový sokol je štíhlejší a lehčí

Nápad dozdobit průčelí střechy maketou sokola, a tím budově vrátit její téměř budoucí podobu, měl brodský patriot Radomír Dvořák. Bez nároku na honorář vytvořil maketu sokola, podle níž pak Stanislav Líbal z obce Štoky dílo vytvořil. Materiál dodala firma ACO industries z Přibyslavi.

Budova Sokola v Havlíčkově Brodě

Na jedné starší dochované fotografii budovy je původní sokol velmi mohutný. I když z něj vycházel, dal sochař Radomír Dvořák symbolu sokolského hnutí lehký moderní tvar. „Tehdy tam byl bronzový sokol, ale ta fotka je hodně nezřetelná a zdálky vypadala jako ten starý železniční znak - kolo s křídly,“ usmívá se sochař.

Místo původního bronzu, který by byl drahý a v tak velké výšce i nebezpečný, je nová socha z nerezové oceli. Radomír Dvořák se při odhalení sochy přiznal, že za poslední rok se mu o sokolech i zdálo – tolik jich viděl: „Tisíce jich snad bylo. Viděl jsem hlavně fotky. Hledal jsem tu siluetu a nakolik ji upravit, aby byla ještě sokolovatější,“ směje se. „Sokol má hodně štíhlá křídla, takže tu prvorepublikový znak jsem malinko posunul, aby to mělo pohyb a dynamiku. Hodně jsem se s tím trápil, než si to sedlo,“ dodává umělec.

Budova Sokola v Havlíčkově Brodě

Orel a Sokol se vzájemně doplňují

V 60. letech stát budovu znárodnil a v objektu je od té doby kino OKO, později přibyl hudební klub stejného jména. Starosta sokola Havlíčkův Brod Petr Pavel přibližuje další osudy sokolovny po roce 1989: „Budova historicky patří jednotě Sokol. My jsme se snažili ji provozovat, ale měli jsme s tím problémy. Naštěstí se našel zájemce – jednota Orel, který měl zájem tady provozovat kulturní činnost.“

Socha sokola je tedy na budově Sokola, kterou ale provozuje Orel. Řevnivost mezi nimi ale žádná není: „Jsme oba spolky, které se zabývají sportovní a kulturní činností, takže se vzájemně doplňujeme a vůbec to nevadí,“ dodává Petr Pavel.

autor: dak