Radnice v Ledči nad Sázavou požaduje vyšší pravomoci

16. březen 2007
Pod kůži

Větší pravomoce by chtěla radnice v Ledči nad Sázavou. Je to proto, že lidé chtějí ve svém městě více úřadů. Ledči totiž o jeden jediný poslanecký hlas unikl statut obce s rozšířenou působností. Sousední Světlá nad Sázavou se s obcí s vyššími pravomocemi stala i přesto, že má mnohem menší spádové území, což Ledečtí považují za křivdu

Milan KOPECKÝ:
Ledeč nad Sázavou, obec s rozšířenou působností by byla dobrá zpráva také pro pana Václava.

pan Václav, obyvatel Ledče nad Sázavou:
Chtěl bych tady v Ledči nad Sázavou začít podnikat, ale protože tady nemáme živnostenský úřad, musím jezdit do Světlé nad Sázavou spoustu kilometrů. Tuhle jsem tam byl, něco jsem zapomněl a musel jsem tam jet znova.

Milan KOPECKÝ:
Ledečská radnice totiž nemá odbory dopravy, živnostenský ani životního prostředí.

pan Václav, obyvatel Ledče nad Sázavou:
Teď se budou obměňovat ty řidičský průkazy starší, takže pro všechno tohle to musíme do tý Světlý jezdit.

Milan KOPECKÝ:
Světlá Ledeč připravila také o pracovníka stavebního úřadu, který dohlíží na místní komunikace. Ledeč nechce světlou o úřad asi s padesáti zaměstnanci připravit, chce ho mít také. Podle starosty Stanislava Vrby na to mají historické právo.

Stanislav VRBA, starosta Ledče nad Sázavou:
Ledeč byla už za císaře pána nějakým hejtmanstvím. Ledeč byla za minulýho státního uspořádání okresem až do roku 1960. Od té doby má zachovanou velikánskou spádovost. Je odhadovaná mezi patnácti, dvaceti tisíci.

Milan KOPECKÝ:
Paradoxem je to, že ve Světlé jako v nově zřízené obci s rozšířenou působností dosud není úřad práce ani finanční úřad. Nedávno tam chybělo odpovídající zázemí profesionálních hasičů, dodnes tam není správa a údržba silnic. V Ledči to všechno historicky je.

Stanislav VRBA, starosta Ledče nad Sázavou:
Bylo to tady už v době, kdy se rozhodovalo o "erpéčku" a že se k tomu nepřihlídlo, cítíme jako velkou křivdu.

Milan KOPECKÝ:
Dodává starosta Ledče Stanislav Vrba, který je připravený jednat s poslanci parlamentu napříč všemi politickými stranami a tak řečený malý okres v Ledči nad Sázavou vybojovat. Světlá měla malou radnici. Kvůli dvojnásobnému počtu úředníků investovali desítky milionů korun. Ledeč na Husově náměstí odpovídající budovu má, jen s drobnými výdaji tam všichni najdou své místo. Pro místostarostu Jaroslava Doležala je důvodem také městská památková zóna. Světlá ji nemá. Její úředníci ale o té ledečské rozhodují.

Jaroslav DOLEŽAL, místostarosta Ledče nad Sázavou:
Památkáři jsou v situaci, kdy lidem nařizujou většinou nepříjemný věci, samozřejmě který se lidem prodražujou. No, a u těch občanů tady potom na ty světelský úředníky a na tu Světlou vzniká averze.

Milan KOPECKÝ:
Poslanec za KSČM Milan Bičík by pro změnu zákona ruku zvedl. Dodává ale, že zájemců je v celé České republice několik.

Milan BIČÍK, poslanec /KSČM/:
Z mého osobního pohledu, kdy říkáme, že účelem těch obcí třetího stupně bylo přiblížit výkon státní správy a veřejný správy občanům, je to požadavek logický. Stačí se podívat na mapu. Každý požadavek na nové ustavení obce třetího stupně samozřejmě vyvolá v rámci republiky řetězovou reakci.

Milan KOPECKÝ:
Miliardy korun by stálo jmenování dalších obcí v rámci celé České republiky.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu