Radim Řehůřek patří do skupiny lidí, kterým říkají čiližrouti. Pojídá nejpálivější papričky

20. listopad 2020

Někdo má rád sladké, někdo kyselé, Radim Řehůřek z Radošova na Třebíčsku miluje ostré chutě, a dokonce se stal čiližroutem.

Znamená to, že soutěží v pojídání těch nejpálivějších papriček na světě.

Radim Řehůřek má rád ostrá jídla už odmalička. „Ale tenkrát nebyly takový papričky jako teď. Tenkrát to byla cibule, česnek, křen a maďarská pálivá paprika. Maminka se vždycky zlobila,“ vzpomíná s úsměvem.

Postupně na ostrosti přidával, až si toho všimli i jeho přátelé. „Říkali: Ty bláho, ty seš hrozný, ty toho sneseš. Tak jsem potom šel zkusit nějaký závody,“ říká čiližrout Radim. Tak si prý mezi sebou soutěžící říkají.

Paprikové kapky do očí si Radim Řehůřek vyrábí sám

Papričky jeho pojídače také léčí. Kapsaicin, který papričky obsahují, pomáhá Radimovi s Usherovým syndromem, kterým trpí. Tato nemoc ho postupně zbavuje sluchu a zraku. „Kapu si to přímo do očí. To je takovej můj skoro patent, to jsou papričkový kapky s bylinkami. Sám si je vyrábím,“ říká.

Věří, že jen díky kapkám stále ještě vidí alespoň obrysy předmětů před sebou. Bolest, kterou při kapání do očí zažívá, prý za to stojí.

Pálivé papričky je dobré zapít mlékem nebo alkoholem

Pojídání papriček si ale užívá. „Každá paprička má, jak já říkám, jinačí šmak a jinačí vůni,“ říká, a to mluví i o papričkách, které na speciální stupnici dosahují hodnot přes dva miliony bodů. Pro srovnání. Feferonky jich mají jen tisíc.

Vedle misky s pálivou zeleninou má vždy i láhev mléka. „Kapsaicin je rozpustný buďto v alkoholu nebo v tucích. Mléko obsahuje mléčnou bílkovinu kasein, a kasein způsobuje, že odloupne tu molekulu kapsaicinu od vaší sliznice, takže to přestane pálit,“ říká a důrazně nedoporučuje zapíjet papričky vodou.

Spustit audio