Ptačí chřipka se ve Štěpánově v dalších chovech nepotvrdila. Opatření ale trvá

21. leden 2020 06:00

Ve Štěpánově nad Svratkou na Žďársku, kde veterináři koncem minulého týdne objevili v malochovu ptačí chřipku, se v chovech v sousedství nákaza nepotvrdila.

Do vytyčeného veterinárního ochranného pásma spadá deset katastrů, širší pásmo dozoru sahá z Vysočiny až na jižní Moravu. Sčítat drůbež budou po Štěpánově zřejmě také vsi v okolí. Nové případy nemoci hlásí Slovensko, Německo a Ukrajina.

24 slepic, 3 kachny

O nákaze vysoce patogenním subtypem ptačí chřipky H5N8, který je pro ptáky smrtelný, informovala Státní veterinární správa (SVS) v sobotu. Do Štěpánova ji zavlekli zřejmě vodní ptáci. Nemoc testy potvrdily v chovu, kde bylo 12 slepic a tři kachny. Šest slepic v něm uhynulo, zbylou drůbež veterináři utratili. Následně vybili také 12 slepic ve dvou chovech v sousedství. Nákaza se u nich ale neprokázala, řekl mluvčí SVS Petr Vorlíček.

Štěpánovská starostka Šárka Kunčíková (za ODS) po dnešním setkání s pracovníky veterinární správy uvedla, že na výsledku testů u drůbeže těchto dvou dalších chovatelů záviselo případné další vybíjení drůbeže v městysu. Podle nedělního soupisu je ve Štěpánově 107 chovatelů drůbeže, holubů nebo okrasného ptactva a starají se v součtu o 1370 kusů. Chovy musejí být dál zabezpečené a slepice zavřené.

Sčítání chovaných ptáků zřejmě čeká i obce v nejbližším okolí Štěpánova, uvedli někteří ze starostů po dnešní schůzce se zástupci veterinární správy. Týkat by se mělo vesnic do tří kilometrů od Štěpánova.

Ochranné pásmo

Ochranné pásmo kolem ohniska výskytu ptačí chřipky, kam spadá deset katastrů, veterináři už vytyčili. Širší pásmo dozoru sahá až do Jihomoravského kraje. V obou pásmech hrozí podle SVS pokuty například za přesun drůbeže, pořádání výstav, přehlídek a trhů s drůbeží a také za rozmetání použité podestýlky nebo hnoje bez souhlasu veterinářů. Pokuty mohou dosáhnout až 50.000 korun u fyzických osob a dvou milionů Kč u podnikatelů nebo právnických osob.

Odškodnění

Za utracenou slepici by chovatelé mohli dostat jako odškodnění od státu u nosnic po stokoruně, za slepici na výkrm 40 Kč. Ministerstvo zemědělství ale plánuje seznam s cenami aktualizovat do konce ledna.

Vedle Česka se ptačí chřipka v poslední době objevila také na Slovensku, v Polsku nebo Maďarsku. Slovensko dnes potvrdilo druhý případ nákazy, a to v malochovu u Trnavy na západě země. První výskyt byl z počátku roku také v malochovu u Nitry na jihu země. První letošní případ nakažení virem ptačí chřipky H5N8 dnes potvrdilo Braniborsko, které se nachází na východě Německa. Nákaza se našla u divoké husy v oblasti blízko hranic s Polskem. Po třech letech ohlásila výskyt nemoci Ukrajina, virus se rozšířil na jedné z drůbežích farem v centrální oblasti země.

autor: František Jirků | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související