Psycholožka: S předsudky už vstupujeme do manželství. Pomáhá, když nás nikdo nesměruje

12. únor 2018

Začal Národní týden manželství, který mimo jiné hledá odpovědi na to, proč zhruba polovina manželství končí rozvodem. O problémech, které často doprovází vztahy dvou lidí, jsme v Poradně Českého rozhlasu Vysočina mluvili s psycholožkou Barborou Fejtovou.

Ve společnosti existují mýty, kvůli kterým některá manželství končí rozpadem. Patří mezi ně tvrzení, že ve správném manželství nejsou hádky nebo, že po nevěře musí následovat rozvod. Lidé můžou v anketě Psychocentra odpovídat, zda s tím souhlasí nebo ne.

Většina lidí má předsudky už na začátku svazku

„S předsudky už vstupujeme do manželství. Pomáhá, když nás nikdo nesměruje. Ideální je, když je člověk otevřený a nepovažuje svůj názor za jediný správný,“ říká Barbora Fejtová. Mylná představa nebo očekávání, jsou častou příčinou nespokojenosti ve svazku.

Stereotypy vznikají až během manželství

„Je to zevšednění, kdy se vytratí jiskra a dynamika,“ vysvětluje host. Většinou se jedná o oboustranné vyprchání nadšení do vztahu. Velký zásah pro manželství jsou děti. Když přijdou, tak je rodičovství logicky upřednostněné před partnerstvím. Důležité proto je rovnoměrně rozdělit čas na tři části. Čas bychom měli trávit společně jako rodina, ve dvojici jako partneři a neméně důležitou částí je samostatný čas pro každého ve vztahu.

Nevěra je důsledek nefungujícího vztahu

Mimomanželský vztah není příčinou krachu manželství, ale důsledek nefungujícího vztahu. Platí to ve většině případů, i když existují i nějaké výjimky. V manželství mají lidé problém vyjádřit druhé straně to, co chtějí. Často to pak vede ke komunikačním chybám a nedorozumění. Pravdou zůstává, že o složitých věcech se těžko mluví. Pokud to zkusíte, můžete být překvapení, kolik problémů můžete vyřešit komunikací.

Spustit audio