Psychiatrické léčebny budou menší, počítá s tím nová koncepce ministerstva zdravotnictví

17. květen 2013
Zprávy z

Psychiatrické léčebny čeká do budoucna další zeštíhlování. Podle koncepce připravované ministerstvem zdravotnictví má být část pacientů převedena do domácí péče a do péče specializovaných komunitních center, jako jsou třeba denní stacionáře.

Primář havlíčkobrodské léčebny Jiří Konrád si bere příklad v Německu, kde takový systém funguje, a nemocní jsou spokojení.

„V evropském průměru jsme mezi těmi zeměmi, které mají lůžek o něco víc. Třeba sousední Německo má v terénu mnohem víc odborníků, kteří se zabývají psychoterapií, je tam také v rámci EU nejvyšší spokojenost s psychiatrickými službami.“

Také u nás se teď bude část pacientů psychiatrických léčeben potýkat se svými chorobami doma. Primář Konrád si dovede představit, že by komunitní centra využila asi desetina pacientů.

„Dokážu si to představit, pokud vzniknou komunitní zařízení sociální péče v místě bydliště pacientů, tak část z nich by byla schopná fungovat s podporou těchto center. 5-10 procent v současné době hospitalizovaných, tak si to dovedu představit,“ potvrdil Konrád.

autor: mik
Spustit audio