Psí zlozvyky a jak se jich zbavit jednou provždy

23. říjen 2021

Pes, který neposlouchá a utíká, kam se mu zachce, dělá páníčkovi vrásky na čele. Jiný zase okusuje boty a zařízení bytu. Nebo škemrá u stolu a štěká celý den, že sousedům ani špunty do uší nepomohou. Psí zlozvyky trápí nejednoho majitele psů a problém nastává hlavně tehdy, když nám náš čtyřnohý kamarád začne přerůstat přes hlavu. Máme pro vás několik tipů, jak proti nejčastějším zlozvykům bojovat.

Každý pes je velmi učenlivý, to ale také znamená, že si od útlého věku může vštípit špatné vzorce chování. Na prevenci nedá dopustit Zuzana Sequensová, odbornice na výchovu psů z e-shopu Spokojený pes.cz: „Psí zlozvyky mají často kořeny v chybách při výchově, nebo jejím zanedbání. Výchovou se tedy dá hodně ovlivnit, ale také hodně zpackat. S výcvikem je proto nejlepší začít co nejdřív, obrnit se trpělivostí, a hlavně být ve výchově důslední. Pokud se psy nemáte žádnou zkušenost, je lepší od štěněte chodit k výcvikáři, který s výchovou pomůže.“ Je taky důležité hledat příčinu špatného chování a pejsky bezhlavě netrestat.

Jedním z nejčastějších psích zlozvyků je okusování všeho, co se pejskovi dostane „pod tlapku”. Kousání a žvýkání věcí je pro psy přirozené, zkoumají tak okolní svět. Navíc zmírňuje stres, nudu a pomáhá jim udržovat zdravé zuby.

Pes (ilustrační foto)

Pokud ale z domu nechcete mít kůlničku na dříví, je potřeba včas nastavit jasné hranice. „Nejjednodušeji ničení zabráníte tím, pokud pejskovi od štěněte vštípíte, co může a co ne. Pokud mladého psa přistihnete při kousání nábytku, bot nebo například knih, důrazně mu řekněte, že toto nesmí a přesměrujte ho na hračku, kterou kousat může,” radí Zuzana Sequensová.

Mezi nejčastější příčiny kousání a ničení zpravidla patří nuda a stesk. Pokud bude pejsek trávit celé dny doma sám, nesmíte se divit, že si začne hledat zábavu. Psa je proto dobré brát na dlouhé procházky a vybavit se hračkami, ideálně takovými, které pejskovi zabaví i hlavu. 

A co loužičky?

Čtěte také

Loužičkám v bytě jednoduše zabráníte tím, když naučíte štěně na pravidelný venčící režim. Berte ho ven ve stejnou denní dobu: po probuzení, po hře nebo po krmení. Podle Zuzany Sequensové by se neměli pejsci učit od malička chodit na plenu, potom jim jen těžko vysvětlíte, že se doma venčit už nesmí. Výjimkou jsou samozřejmě nejmenší štěňátka u chovatele, kde to bez plen jde jen málokdy. Není podle ní vhodné pejska doma trestat, venku ho ale náležitě pochvalte a odměňte.

Pokud začne loužičky z ničeho nic dělat pes v pokročilejším věku, měli byste zbystřit; na vině mohou být zdravotní problémy. Je dobré obrátit se na veterináře. Pokud je váš pejsek zdravý, možná se snaží naznačit, že se mu doma něco nezdá. Zamyslete se nad tím, jestli něco nezanedbáváte nebo ve vaší domácnosti nedošlo k významné změně, která psa „rozhodila“.

Útěkáře mějte pod kontrolou

Pes útěkář je noční můrou nejednoho pejskaře. „Pokud chcete dopřát vašemu pejskovi volnost, je důležité si s ním vybudovat pevný vztah a dobře ho naučit základní povely, mezi které patří ‘sedni’, ‘zůstaň’ a ‘ke mně’. Ty je ze začátku nejlepší cvičit v klidnějším prostředí, kde nebude vašeho psa nic příliš rozptylovat,” radí Zuzana Sequensová ze Spokojeného psa. „Bez osvojení základních povelů by se neměl pes pouštět z vodítka. Platí, že čím více je zdařilých útěků, tím menší je šance na odnaučení,” dodává.

Notorické útěkáře vybavte známkou s telefonním číslem nebo GPS lokátorem, zvýšíte tím pravděpodobnost, že se vám pejsek v pořádku vrátí domů.

pes

Máte pocit, že vám pejsek přerůstá přes hlavu a nevíte si s ním rady? Zkuste vyhledat pomoc odborníka, který vám s výchovou pomůže. I dospělí psi jsou učenliví. Jen už mají „svou hlavu“ a trénink bude náročnější. V tomto případě platí, že trpělivost přináší ovoce.

A jak psa odnaučit škemrání u stolu? Je to jednoduché, poslechněte si v reportáži.

Spustit audio

Související