Psaní je velká součást mého života, říká 18letá gymnazistka z Klatov

4. leden 2022 16:07, aktualizováno

Věnuje se výzkumné práci, má za sebou roční stáž na půdě Akademie věd České republiky, napsala román a pravidelně dobrovolničí. To je jen neúplný výčet činností Šárky Faicové z Klatov. V březnu jí bude 18 let, studuje na klatovském gymnáziu a zastává názor, že člověk by se měl rozvíjet komplexně, protože jen samotné vzdělání už dnes nestačí.

První úspěch přišel ve třinácti letech, kdy Šárka Faicová uspěla v národní historicko - literární soutěži Zlatý diktafon. Práce se zabývala zakládáním jednotných zemědělských družstev v 50. letech a byla postavena na vyprávění jejího dědečka. „Vždy jsem měla velký vztah k historii a literatuře a Zlatý diktafon byla výborná kombinace obojího. Díky panu učiteli Frantovi, který mě velmi inspiroval, byl tohle jeden z prvních kroků, kdy jsem se začala zapojovat do nějakých aktivit, soutěží a podobně,“ popsala Šárka.

Další úspěšná práce přišla o rok později. Byla opět historicko-literární, na téma hrdinové. V šestnácti pak napsala román a o rok později postoupila do finále ankety Dítě Česka, kterou vyhlašuje UNICEF. V ní jsou oceňovány výjimečné děti a mladí lidé, kteří svojí činností inspirují své vrstevníky. „To že existují takoví mladí lidé, to je vítězství pro nás všechny, vítězství pro naši českou společnost,“ uvedla při vyhlašování ankety Pavla Gomba, výkonná ředitelka UNICEF ČR.

Pro Šárku Faicovou byla účast v anketě Dítě Česka nezapomenutelným a inspirativním zážitkem. „Bylo to strašně krásné, protože člověk tam potkal ty finalisty a vítěze. Jsem ráda, že mám kolem sebe tolik motivovaných dětí, které se snaží vylepšit svět. Najednou jsem měla pocit, že já sama vlastně nedělám nic,“ okomentovala.

Neusíná na vavřínech

„Přihlásila jsem se do soutěže, která se jmenuje Genderiada. Zabývá se tématy feminismu, úkoly žen ve společnosti a jejich vývojem. Druhá práce, kterou mám v plánu, se bude zabývat ženami v literatuře na přelomu 19. a 20. století. Ta se opírá o stáž, jež jsem 12 měsíců vykonávala v Ústavu pro českou literaturu Akademie věd ČR. Bylo to v rámci projektu Otevřená věda, což je úžasný projekt pro středoškoláky. Díky tomu, že má Akademie věd široké pole působnosti, ať už v přírodovědných nebo humanitních oborech, tak se tam našla i literatura, což je pro mě ta největší srdcová záležitost a doufám, že i moje budoucí povolání. Psaní je největší součást mého života. V rámci mezinárodní ceny vévody z Edinburghu jsem minulý rok napsala román, což bylo náročné, ale právě i díky DofE se mi to podařilo,“ uvedla Šárka Faicová.

Program DofE pochází z Velké Británie a je určený pro mladé lidi ve věku od 14 do 24 let. „Vymyslel ho vévoda z Edinburghu, který chtěl, aby se děti rozvíjely ve všech oblastech, to znamená v pohybu, dovednostech a dobrovolnictví. Tyto tři aktivity potom završí expedicí. Já jsem například díky DofE dobrovolně šila v azylovém domě svaté Zdislavy nebo jsem se zapojovala do školního časopisu. Kvůli škole má člověk často pocit, že musí dělat jen školu a zanedbává to ostatní všestranné rozvíjení, a právě i DofE upozorňuje na to, že si můžeme vyzkoušet ledacos,“ doplnila Šárka Faicová.

Současně ale mladá studentka přiznává, že mezi dalšími novými projekty pro středoškoláky musela pečlivě vybírat. Je totiž v septimě a tak se tím hlavním projektem pro ni teď stane maturita.

autoři: Jitka Englová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio