Psa před mrazem pusťte domů, prosí zkušená chovatelka

1. březen 2018

Aktuální počasí vadí mimo jiné psům. Někteří mají totiž kromě nastydnutí sklon k zánětům ledvin, močového ústrojí. V poradně o tom mluvila chovatelka Helena Emmerová z psí školičky Baf. Ve druhé částí poradny jsme si povídali také o psech z množíren.

„Záleží na tom, kde ten pejsek je. Máme-li psa venku, přimlouvám se za to ho vzít domů. Nemusí to být zrovna na gauč, klidně do chodby, zpřístupnit mu verandu. V těchto mrazech jim totiž nehrozí jen nastydnutí, psi bývají choulostivý na záněty ledvin, močového ústrojí,“ řekla Helena Emmerová.

„Hodně se přimlouvám a prosím: pusťte aspoň na pár dnů psy domů.“

„Rozdíl teplot venku a doma je značný. „Doma máme dvaadvacet, venku je mínus čtrnáct a každý si dovede spočítat, jak velký rozdíl to je. Sami si bereme bundu, šálu, čepici, rukavice a ten pejsek by měl vyjít ven, tak jak je doma. Myslím, že to není úplně v pořádku,“ dodává host poradny.

Dále doporučuje omezit procházky, a když už, tak ve chvíli, kdy svítí sluníčko. Jdeme-li nakoupit a máme možnost, nechme psa raději doma.

Psi z množíren

Řeč v poradně se stočila také k množírnám psů. Souvisí to s nedávným případem z Kamenice nad Lipou, kde v jednom domě žilo ve velmi špatných podmínkách přes dvě stě psů.

Podle Heleny Emmerové bývá podezřelá už nabídka takových chovatelů. „Jednak je to cena. Bývá většinou nižší, než je cena obvyklá. Upozornit nás může také jednání prodejců. Třeba volá a říká, že zrovna jede okolo a psa nám přiveze domů. Nebo jedeme pro psa a on nám ho vynese ven, nepustí nás dovnitř, kde je fena a celé zázemí chovu,“ upozorňuje.

„Sama jsem nikdy psa z množírny neměla, ale asi bych tu nabídku poznala. Pak to má další rizika. Často tam totiž dochází k příbuzenské plemenitbě, což není dobré pro budoucí štěňata. Často také narazíme na bázlivé psy, kteří bývají i náchylní k různým nemocem.“

autoři: mik , Ivana Wiesnerová
Spustit audio