První vlek na Vysočině oslaví 55. narozeniny. Na Fajtově kopci to byl původně ležící výtah

Říká se mu chodící Kronika. Kroniku velkomeziříčského lyžování také píše, vydal spoustu článků, a když se ho na něco zeptáte, odpověď si pamatuje. 

Petr Zezula z Velkého Meziříčí také ve svých 78 letech na svahu Fajtova kopce stále učí. Kromě toho, že na prkýnka dokáže postavit každého bez rozdílu věku, ví pan Zezula o lyžování ve Velkém Meziříčí téměř všechno. 

Petr Zezula, Velké Meziříčí

Hodně toho pamatuje, sbírá informace a už spoustu toho napsal. Jeho přáním je ze sebraných faktů vydat knihu.

Klub českých velocipedistů

První lyže do Velkého Meziříčí přivezl paradoxně Klub českých velocipedistů založený v roce 1889, který si nechal lyže už na konci 19. století poslat ze Švédska. Tento zimní sport potom mezi velkomeziříčáky zpopularizovali. 

Tehdy se musel každý kopeček vyšlapat. Na Fajtově kopci měli lyžaři vždycky výhodu v tom, že má dlouhý severní svah. „Zde po první světové válce ve 20. letech probíhala výuka lyžování. Zůstával tu nejdéle sníh a učila se tu kromě vybržděné christiánie a předskoku také krasojízda, což je zajímavé.“

Ležící výtah

„Po druhé světové válce to trochu skomíralo, až potom v 60. letech se našla skupina mladých lidí, kteří sem chodili trvale, protože se tady dalo i v březnu, na té Mezičce, jak se tomu říkalo, sjíždět,“ vypráví dále pamětník. 

„Dali hlavy dohromady a přesvědčili i rodiče, tehdy se rozjíždějící opravnu zemědělských strojů a postavili to společně s firmou Výtahy, která tady tehdy byla. Je to vlastně ležící výtah i se strojovnou a s motorem z traktoru i s převodovkou,“ směje se Petr Zezula. 

První vlek na Vysočině

To bylo v roce 1965 a v roce 1966 od ledna se spouští provoz prvního vleku na celé Vysočině. „Předtím tady žádný nebyl,“ říká hrdě lyžař, který to vše pamatuje. 

Původní vlek už na místě není, na svahu se během desítek let děly velké věci, především když se stavěla dálnice D1 a vysoký most nad Velkým Meziříčím. „Jim tam nevyšel nějaký úhel, tak museli asi půl druhého milionu kubíků odtěžit. Tak jsme se toho chytli a nechali sem navézt 750 000 kubíků, aby se svah zvedl a prodloužil. Kopec se zvýšil o osm metrů, víc už to nešlo,“ lituje Petr Zezula. 

Protože jednu sezónu zcela vymazala pandemie covidu, chystá se velkomeziříčský Ski klub slavit půlkulaté výročí spuštění provozu prvního lyžařského vleku až letos. 

Spustit audio