Průvodce očkováním. Ve Žďáře nad Sázavou to jde doslova jako na běžícím páse

Rozjezd byl pomalý a vakcín málo, ale očkování proti covidu se v České republice dostalo do rychlejšího tempa.

Kromě seniorů nad 80 a 70 let, zdravotníků, pečujících v sociálních službách nebo učitelů, se dostalo i na chronicky nemocné pacienty.

Žďár nad Sázavou

Očkovací centrum ve Žďáře nad Sázavou, které patří pod nemocnici v Novém Městě na Moravě, najdou lidé v prvním patře nad sportovní halou vedle zimního stadionu. Místo je vybrané tak, aby bylo bezbariérové a v dosahu velkého parkoviště.

Prostory uvnitř jsou uspořádané tak, aby celá procedura proběhla co nejrychleji. Hned u vchodu sedí u pultu s nápisem registrace několik dobrovolnic. Každému příchozímu změří teplotu a zkontrolují datum a čas objednání. 

Dotazník

Každý pacient by si měl přinést dotazník, který se vyplňuje před očkováním. Je velmi snadno k nalezení a ke stažení na stránkách nemocnice. Pokud ale někdo nemá možnost, jak si dokument vytisknout, nevadí, na místě je také k dispozici a jeho vyplnění zabere jen chvilku.

O chod žďárského očkovacího centra se stará Dominika Vencálková: „Máme objednáno na den asi tři sta lidí, fungujeme od středy do neděle, zatím,“ usmívá se.

V kójích označených velkými písmeny si mezitím každého převezme lékař a trochu se vyptává. „Jste na něco alergická? Jste pravačka nebo levačka? Tak píchneme do levé ruky?“ vyplňuje s úsměvem mladá lékařka kartičku a posílá mě do vedlejší kabinky za sestřičkou, která už píchá samotnou vakcínu.

Obě upozorňují na to, že ruka může druhý den mírně bolet, ale že nevadí vzít si paralen nebo ibalgin a místo chladit ledem. Doporučují také dva až tři dny klidový režim.

Po očkování by měl každý patnáct minut počkat v připravené odpočívárně kvůli případné reakci. Ve velké místnosti je dostatek židlí a připravené barely s vodou. Většina lidí odchází spokojená. Nebolí to, nic není cítit, bylo to perfektní, hodnotí čerstvě naočkovaní senioři.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.