Provozovatelé sjezdovek finišují. V pátek mohou přivítat první lyžaře

17. prosinec 2020 10:00

Zajistit dostatek sněhu, nachystat zázemí, dodělat poslední úpravy, sehnat personál. Na přípravu neměli provozovatelé sjezdovek příliš času.

To, že budou moct už v pátek otevřít, se provozovatelé lyžařských areálů dozvěděli teprve v pondělí.

Hektické tempo

Hektické tempo proto museli nasadit majitelé, zaměstnanci i dobrovolníci například na sjezdovce Čeřínek na Jihlavsku.

„Práce je tady dost, snažíme se co nejvíc,“ řekl Českému rozhlasu jeden z dobrovolníků, který pomáhá na Čeřínku s přípravou sjezdovky. „To jsou naši dobrovolníci, bez kterých by se to tady nedalo dělat,“ chválí si pomoc dobrovolníků a svých kamarádů provozovatel sjezdovky Vladimír Cháb.

Na poslední chvíli

O tom, že budou moct své areály otevřít, se provozovatelé zimních sportů dozvěděli na poslední chvíli. „Máme tady hromady technického sněhu. Budeme rozhrnovat tak, abychom během víkendu mohli spustit, ale není to sto procentní.“

Na Čeřínku pravděpodobně spustí 400 metrů dlouhý vlek, až na vrchol kopce se lidé nedostanou. Co se týká hygienických opatření, má Vladimír Cháb jasno. „Mám tu výhodu, že se 25 let živím v hygieně, ve zdravotnictví a mám představu o tom, jak to má vypadat. Jsme tedy předpřipraveni a myslím, že velmi dobře.“

Na lyže se lidé budou moct poprvé vydat v pátek 18. prosince. Bude to ale na jediný den, hotely a penziony totiž zůstávají zavřené.

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio

Související