Proti otevření přechodu Slavonice - Fratres pro kamiony místní protestují

3. září 2009

Na hraničním přechodu Slavonice - Fratres se ve středu sešli zástupci Rakouska a Čech, aby protestovali proti otevření přechodu pro kamionovou dopravu.

Hlavní důvody, kvůli kterým občané otevření přechodu pro kamiony odmítají, vysvětlila Martina Havlíčková ze slavonického petičního výboru: "Slavonice, Dačice i Telč mají krásné životní prostředí a jeho zničením by utrpěl i turistický ruch, který je významným hospodářským odvětvím v oblasti. Také silnice mezi Dačicemi a Fratres nejsou absolutně připraveny na kamionovou dopravu a absolutně neodpovídají evropským normám. Povolení této dopravy by bylo pro lokalitu katastrofou."

Tento problém se týká nejen okolí Slavonic, ale zasahuje i na Vysočinu. Konkrétně by se citelně dotkl i Telče, která je už teď výrazně kamionovou dopravou zatížena. Jak vyřešit tuto situaci řekl starosta Telče Roman Fabeš: "Řešením je podle mého názoru propojení po železnici. Ta by měla zajistit dopravu těžkých nákladů, hlavně dřeva a dalších komodit, které nevyžadují rychlou přepravu, ale enormně zatěžují silniční trasy. Ostatní komodity by měly být přepravovány po kvalitní zrekonstruované silnici."

autor: hoch
Spustit audio