Protesty českých pivovarníků proti pobídkám

13. duben 2007
Pod kůži

České pivovary se bouří. Předešlá sociálnědemokratická vláda poskytla skupině SAB kolem Plzeňského Prazdroje investiční pobídku ve výši blížící se sedmi stům milionům. Ještě o vyšší výhoda žádal další důležitý hráč na trhu, skupina InBev kolem Staropramenu. Ministerstvo průmyslu a obchodu v čele s Milanem Urbanem vyhovělo prvnímu žadateli. Ostatní pivovary ukazují na to, že stát vstoupil na trh, kde nemá co dělat. Žádají po novém ministru Martinu Římanovi nápravu.

Milan KOPECKÝ:
Skupina SAB je na českém trhu největší. O to více je krok předešlé vlády pro ostatní pivovarníky nepochopitelný. Slovo má asi nejznámější podnikatel v této oblasti Stanislav Bernard.

Stanislav BERNARD, podnikatel:
To považuju za naprosto nepřípustný zásah do pravidel volného trhu.

Milan KOPECKÝ:
Podobný názor má ředitel pivovaru v Havlíčkově Brodě Jiří Hušek.

Jiří HUŠEK, ředitel pivovaru v Havlíčkově Brodě:
U některých velkých pivovarů výrobní náklady činí sedm procent z ceny piva, kterou platíme v restauraci. Takže je naprosto zřejmé, že většina financí jde do marketingu a do konkurenčního boje mezi ostatními.

Milan KOPECKÝ:
Jak dodává Jiří Hušek, skupina SAB a k ní InBev, tedy dva bezkonkurenčně největší hráči na českém trhu, mají společně kolem šedesáti procent podílu, první jmenovaná dokonce více než polovinu. Sociálnědemokratické vlády v minulých volebních obdobích ale pobídky tohoto typu rozdávaly. Konkrétně u této je poznámka, že je určena na rozvoj exportu.

Milan URBAN, tehdejší ministr průmyslu a obchodu /ČSSD/:
Já jsem měl obavy o malé pivovarníky, a proto jsem to předložil Úřadu na ochranu hospodářské soutěže, který rozhodl, že taková pobídka může být poskytnuta, protože se jedná o posílení kapacity na vývoz piva do zahraničí.

Milan KOPECKÝ:
Dodává dřívější ministr Milan Urban. Stanislav Bernard dovětku nevěří a poukazuje na ne vždy rovný boj v Česku.

Stanislav BERNARD, podnikatel:
Například tady v Humpolci nově budovaná restaurace, nabídli jsme mu, myslím, velmi rozumnou částku na podporu jeho investice. Výsledek je ten, že v této restauraci jsou piva pouze značek Plzeňského Prazdroje. Proč? Tomuto člověku nabídli zhruba dvojnásobné peníze, než které jsme byli schopni mu nabídnout my.

Milan KOPECKÝ:
A to je další důvod, proč menší pivovary odmítají jakákoliv zvýhodnění svých větších konkurentů. Na ministerstvo průmyslu a obchodu proto dorazily dopisy se žádostí o zrušení pobídky. Podle ministra, občanského demokrata Martina Římana to ale za současného stavu v parlamentu není možné. Bylo by totiž potřeba změnit příslušný zákon. Říman nicméně slíbil, že pobídky podobného typu už rozdávat nebude.

Martin ŘÍMAN, ministr průmyslu a obchodu /ODS/:
Každá pobídka vytváří nerovnováhu na trhu. Každá pobídka někoho zvýhodňuje a někomu tu výhodu nedá.

Milan KOPECKÝ:
Stejným způsobem si mohou stěžovat firmy strojírenské, automobilové, ale i další potravináři. Tam totiž v minulosti pobídky většinou formou daňových úlev mířily. Mohli bychom se domnívat, že díky pomoci státu bude pivo levnější. Velké společnosti totiž diktují ceny. Jiří Hušek z havlíčkobrodského pivovaru se ale domnívá, že tomu bude spíše naopak.

Jiří HUŠEK, ředitel pivovaru v Havlíčkově Brodě:
Toto znamená možnost vyšší investice velkých pivovarů do podílu na trhu. Pokud to promítnu pro ty lidi, kterých se to týká v té hospodě, a ceny, tak s naprostou jistotou hráč, který má padesát jedna procenta, bude mít šedesát procent na trhu, tak cena piva rozhodně nepůjde dolů, půjde určitě nahoru.

Milan KOPECKÝ:
A to je další skutečnost, která menším pivovarům vadí. Mnozí jsou totiž už teď na hranici krachu. Tlak je obrovský. Jejich společné nářky ale pravděpodobně nikdo neuslyší.

Hanka SHÁNĚLOVÁ, moderátorka:
Jak už jsme v reportáži Milana Kopeckého slyšeli, tak ke zrušení pobídky jsou potřeba hlasy minimálně sto jednoho poslance, a to je za současné remízové situace v parlamentu prakticky nemožné.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu