Propadlou silnici v centru Jaroměřic nad Rokytnou opraví město na vlastní náklady

23. červenec 2018 08:00

Silnici, která se propadla nad sklepem v centru Jaroměřic nad Rokytnou na Třebíčsku, nechá město opravit na vlastní náklady. Chodba a sklep pod Helfertovou ulicí totiž nemají jasného vlastníka.

Stavební úřad ho začal hledat právě kvůli tomu, že se silnice nad sklepem před několika dny propadla. Podle starosty Jaroslava Soukupa je propadlá plocha široká asi dva a dlouhá šest metrů. Než úřad určí vlastníka, odstraní havárii město na své náklady. Silnice vedoucí ke kostelu sv. Markéty v centru města by mohla být znovu zcela průjezdná příští týden, řekl Soukup.

Díru je nutné co nejdřív zasypat, aby nebyly poškozené inženýrské sítě uložené v zemi, zejména plyn, řekl starosta. Náklady na zprovoznění ulice odhaduje na několik desítek tisíc korun. „Pokud by se měl celý sklep a chodba sanovat, byly by to statisíce, navíc by na to musel být projekt. My ale chceme pouze odstranit havárii na jediné přístupové cestě ke kostelu a dalším domům. Zejména když se nyní plánuje velká oprava kostela,“ řekl Soukup.

Chrám sv. Markéty by měl do roku 2022 prodělat opravu za asi 100 milionů korun.

Podle Soukupa to není poprvé, kdy se v centru města v okolí barokního zámku propadly silnice. „Teď už to dlouho nebylo, ale pamatuji auta propadnutá po nápravy nebo zabořený kombajn na náměstí,“ řekl Soukup.

Sklepení, nad kterým se silnice propadla, je nyní formálně nalezenou nemovitou věcí. Úřad čeká, že se přihlásí někdo, kdo bude schopen doložit, že je jejím vlastníkem. Pokud se do tří let nikdo nepřihlásí, bude podzemní stavba města.

zdroj: ČTK
Spustit audio