Promítač v Lukách pamatuje velké stroje. Pouštěl z nich třeba Harryho Pottera nebo Pána prstenů

25. prosinec 2021

Filmový průmysl se vyvíjí a s ním se mění také kina. Své o tom ví i promítač Karel Honsa z malého kina v Lukách nad Jihlavou, kde pracuje už 35 let.

Karel Honsa začínal v malém kině v městysi Luka nad Jihlavou promítat na sklonku 80. let. Za tu dobu se v sále při sledování filmů vystřídalo několik generací diváků a také jeho řemeslo se výrazně proměnilo.

Kinům navíc v poslední době přibyla konkurence v podobně streamovacích služeb a jejich návštěvnost ovlivnila i epidemie koronaviru.

Promítačka

„Tady vidíte, že ten ozubený válec tahá film z té cívky.“ Karel Honsa předvádí, jak se připravovalo promítalo filmů v době, kdy s ním před začínal. V kině v Lukách nad Jihlavou totiž dodnes zůstala jedna ze dvou starých promítaček, do které se vkládaly filmy uložené v obrovských kovových kolech.

„Zatímco jeden stroj běžel, tak druhý se připravoval na promítání. Tady běžel první díl, tak tam se dal druhý díl filmu. Takhle se navlékl.“

Promítači tak museli dávat dobrý pozor, aby stroje ve správný okamžiky přepnuli a lidé nekoukali na bílé plátno. „Sedm vteřin před koncem obrazu byla kulatá a po sedmi vteřinách byla hranatá, nebo obráceně. Na tu první prolínací značku se pouštěl druhý stroj, a při druhé prolínací značce se pustilo světlo.“ Zdá se to být jako dávná minulost, přitom se ještě takto promítaly známé filmy jako třeba Pán Prstenů nebo Harry Potter. 

Dnešní obsluha kina

V těch dobách ale kino v Lukách nad Jihlavou nemělo pouze dva zaměstnance jako dnes, podotýká Karel Honsa. „Dřív ta obsluha kina vypadala tak, že tady byl vedoucí, čtyři promítači, šatnářka, uvaděčka, prodavačka v bufetu. V současnosti jsme tady dva s manželkou.“  

V roce 2013, se totiž kino digitalizovalo a filmy se začaly pouštět na počítači. Na promítání tak stačí jeden člověk. „To byla změna o sto procent. To promítání byla technická záležitost, a tohle je vlastně počítačová záležitost.“

Postupně se také změnilo chování diváků, kteří přestali brát návštěvu kina jako společenskou událost. „Dřív těch lidí chodilo hodně, když nebyl internet a v televizi toho bylo méně. Ale že by lidi nechodili, nedá se říct.“

Návštěvnosti kinosálů také v posledních dvou letech výrazně ovlivnila epidemie koronaviru.  Oproti roku 2019 chodí podle Karla Honsy na promítání filmů zhruba polovina diváků.

autoři: Patrik Salát , mik
Spustit audio

Související