Projekt na likvidaci biologického odpadu

25. duben 2006
Trendy

Svazek obcí pod Peperkem na Žďársku už rok úspěšně likviduje biologický odpad ze širokého okolí. Společně totiž postavily moderní kompostárnu, což je v Česku unikátní projekt. Provoz linky si pochvalují jak provozovatelé, tedy představitelé obcí, tak i její zákazníci. Proto jsme se na zařízení dojeli podívat.

Provoz včetně větrané haly vyšel na 6 milionů korun a zaplatily ho 4 obce. Sázava, Velká Losenice, Hamry a Nové Dvory.

Ledvinka: My jsme to nestavěli jako obce proto, abychom vydělávali, především potřebujeme likvidovat materiál, jsou s tím problémy, od zeleně až po čistírenské kaly.

Starosta Sázavy František Ledvinka dále říká, že zvolili nejšťastnější způsob. Se zemědělci vyměňují slámu za kompost.

Ledvinka: Největším obávaným problémem byl kompost. Všichni tvrdili, že ho bude veliké množství, z jedné várky zhruba 22 tun, že ho těžko někde udáme. Systém, který jsme u nás zavedli spočívá ve směně za slámu. Celý rok jsme s tím žádné problémy neměli.

Na první pohled není na kompostárně nic složitého. Dva fermentační žlaby, spousta pásů a dopravníků doplňují šnekové válce.

Ledvinka: Po navezení materiálu se dá do homogenizátoru, tam se rozmělní a smíchá, jde přes systém dopravníků do fermentačních žlabů, kde se navrší a uskladní.

Díky biologickým procesům prudce stoupne teplota. Materiál se pomocí dopravníků prakticky otáčí, po několika dnech padá z kompostárny produkt, tedy kompost. Rodinné domky, malé firmy, zemědělci, ti všichni svůj odpad likvidují. Mezi spokojené zákazníky patří i žďárský ŽĎAS. Řekl nám to ekolog firmy Bronislav Martínek.

Martínek: Je to velice dobrý počin, tato kompostárna je tady nejbližší. Vždy jsme museli řešit problém, jak naložit s biologicky rozložitelným odpadem.

Současně prý naplnili i literu zákona. Obecní kompostárna v Sázavě u Žďáru je jedinečným zařízením v České republice. Vznikla za přispění státního Fondu životního prostředí, jako společný zájem svazku obcí pod Peperkem.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu