Program Oddělení pro vzdělávání a kulturu Židovského muzea v Praze

4. listopad 2012

Oddělení pro vzdělávání a kulturu Židovského muzea v Praze na příštích 14 dní připravilo čtyři pořady, které potěší především zájemce o kvalitní přednášky.

Ještě dříve však chceme upozornit na dvě významné kulturní události, které Židovské muzeum v Praze ve spolupráci s Polským institutem připravilo v rámci své letošní Polské sezóny. V úterý 6. listopadu v půl osmé večer vystoupí ve Španělské synagoze polský hudebník André Ochodlo, jeden z nejlepších současných zpěváků v jazyce jidiš. Doprovázet ho bude neméně věhlasné Odem Trio.

14. listopadu od půl sedmé večer se pak ve Španělské synagoze uskuteční česká distribuční premiéra filmu polské režisérky Agniezky Holland „V temnotě“. Drama natočené podle skutečných událostí v nacisty okupovaném Lvově bylo letos nominováno na cenu Americké filmové akademie Oskar a jeho premiéře ve Španělské synagoze bude přítomna sama režisérka.

A nyní již k pořadům pražského židovského centra, které se nachází v Maiselově ulici 15 v Praze 1.

Ve středu 7. listopadu v 18 hodin zde bude promítnut maďarský film režiséra Benedeka Fliegaufa „Je to jen vítr…“.

Z filmu Je to jen vítr

Na tento snímek založený na skutečném případu rasových útoků proti maďarské romské komunitě roku 2008 naváže v úterý 13. listopadu opět od 6 hodin večer další film s romskou tematikou – dokument Moniky Rychlíkové nazvaný „…to jsou těžké vzpomínky“. Film je kombinací výpovědí pamětníků romského holokaustu proložených čteným komentářem s fotografiemi a archivními materiály. O válečné genocidě Romů a o přežívajících protiromských stereotypech budou po projekci diskutovat herec a romský aktivista David Tišer a historik Michal Schuster z Muzea romské kultury v Brně.

O den později, ve středu 14. listopadu, se v pražském židovském centru bude vrchní zemský a pražský rabín Karol Efraim Sidon zamýšlet nad otázkou, proč má svátek Chanuka 8 dní? Vycházet přitom bude z agadických midrašů vážících se ke svátku Chanuka.

Konečně poslední pořad, na který nyní upozorníme, je určen dětem a jejich rodičům. Nedělní dílna nazvaná „Jak bydlí lvíček Arje“ představí zvláštnosti tradiční židovské domácnosti od veřejí domu až po kuchyň včetně některých z jejích dobrot. Dílna se koná v neděli 11. listopadu od 14 hodin a její součástí je i prohlídka Klausové synagogy.

Podrobné informace o všech programech naleznete v brožuře „Přehled kulturních pořadů v Praze“, na internetových stránkách www.zidovskemuzeum.cz a na jeho facebookovém profilu.

autor: Leo Pavlát
Spustit audio