Profese: ochutnávač piva

31. červenec 2014

Charakteristické zasyčení při otevírání lahvového piva – nejoblíbenější zvuk pana Vlastimila Novotného z Jihlavy. Pan Vlastimil se pivu a jeho chuti věnuje téměř celý dospělý věk, pivovary mu dokonce samy nabízejí svou produkci, aby ochutnal. „Snažím se objíždět i ty minipivovary, rostou ale velmi rychle, nemohu to všechno stihnout,“ říká naší reportérce.

Společně sedí před jeho domem, který je obrostlý chmelem. Vítr ho prý poničil, i tak je to ale reprezentativní kulisa domu pivaře. „Začalo to v učení v Plzni. Bylo to jediné učiliště v republice se specializací k výrobě sladu a piva,“ dodává. Tehdy začala sbírat etikety, tácky, postupem času mu je pivovary samy posílaly. A od tácků je jen malý kousek k pivu, které začal ochutnávat a hodnotit.

A jak se pozná dobré pivo? „Když ho vypijete, máte chuť na další.“

Skuteční milovníci piva za svou vášní cestují, výjimkou není ani pan Novotný. „Byl jsem v Irsku, byl to můj velký sen. A ještě bych se chtěl podívat do Belgie,“ uvádí dvě pivařské země jihlavský milovník pěnivého moku.

autor: ost
Spustit audio