Prodloužené směny, tisíce mazanců a beránků. Pekárny jedou před svátky na plný výkon

Velikonoční mazanec s ořechy
Velikonoční mazanec s ořechy

Pekárny na Vysočině nenechávají na Velikonoce nic náhodě, kupříkladu v Pelhřimově pečou tisíce mazanců a beránků.

„Stroj to nadělí a předválí. Rukama to ale musíme dotočit,“ říká u výrobního stroje Markéta Štěpániková, výrobní ředitelka pelhřimovské pekárny Adélka.

„Musí se udělat asi 30 tisíc mazanců. Představte si, kolik ten jeden člověk jich musí vyválet. Mají ale ten správný cvik, mazanec se nesmí roztéct. Musí se to naučit. Určitě ale šikovná hospodyňka, která to dělá pravidelně, tak se to naučí.“

Lidé nepečou, spíš kupují

Podle Markéty Štěpánikové rok, co rok stoupá poptávka po velikonočních mazancích. „Obzvláště ti mladí si to kupují. Nekoukají tak úplně na peníze, raději si koupí kvalitní mazanec máslový a mají to bez práce.“

Základem je dobrá mouka

Když si přeci jenom budeme chtít mazanec upéct doma, není to žádný problém. Základem je dobrá mouka. „Kvalitní pekařské droždí, tuk, vajíčka. Zaděláte si kvásek a za hodinku můžete válet mazanec.“

Beránci

K Velikonocům patří také tradiční beránci. I v pekárně jich vyrábějí tisíce. „Po roce musíme vypálit formy, máme asi 500 forem velkých a 300 malých,“ vysvětluje Věra Bartáková. Beránků upečou kolem sedmi tisíc.

„Začínáme asi deset dnů před Velikonoci, musí být prodloužené směny, abychom to stihli.“

Spustit audio

Související