Prodáváte mobil? Nenechte se ošálit online platbou, jak to dělal inženýr Spokojený

11. únor 2022

Na internetu si našel inzerát, sešel se s prodávajícím, mobil si prohlédl a uzavřel obchod tak, že vám požadované peníze převedl svým mobilním telefonem na vaše bankovní konto. Žádné peníze ale prodávající nikdy nedostal.

Podvod vypadal velmi věrohodně. Kupující dokonce před prodávajícím převedl peníze přes svůj mobil na jeho bankovní konto a spousta lidí naletěla, protože podvodník měl ve svém mobilu pouze zkušební demoverzi internetového bankovnictví. Takže mohl převádět, co chtěl a kam chtěl.

„Třiatřicetiletý muž si vždy našel inzerát – zaměřoval se na kvalitnější mobilní telefony deset tisíc a víc. Poté prodejce oslovil přes internet, začali si psát mailem nebo po esemeskách. Představil se jako inženýr Jiří Spokojený a sešli se na nějakém předem domluveném místě,“ popisuje policejní mluvčí Eva Michalíková.

Tam si podvodník mobil vyzkoušel a následně odkoupil. „Když zjistil, že mobil funguje, vyndal svůj mobilní telefon, na kterém už měl připravenou demoverzi internetového bankovnictví, která se tváří jako reálná. Převedl platbu, ukázal, že domluvená částka, kterou tam zadal, odešla a prodejce si myslel, že do jednoho či dvou dnů bude mít peníze na účtu. Tudíž předal mobilní telefon a pan inženýr Spokojený byl opravdu spokojený,“ dodává policistka.

Podvodník byl dokonce tak drzý, že chtěl v jednom případě po prodávajícím zpátky peníze za údajně nefunkční mobil, i když za něj nikdy nezaplatil.

Na co si dát pozor

„Doporučujeme, aby lidé, když prodávají nějaké své věci, aby to prodávali výměnou hotových peněz. Takže když prodávám mobilní telefon, tak budu chtít peníze na ruku. A ne přes transakci, kterou nemohu ověřit. Případně můžeme doporučit, aby transakci provedli v bance,“ říká Michalíková.

autor: Artur Kubica
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.