Proč není vhodné chovat exotické šelmy doma, vysvětluje odborník

2. listopad 2021

Milujete velké kočkovité šelmy a rádi byste takové zvíře chovali? Pokud odpovíte ano, pak je to vlastně špatná odpověď.

Pokud byste chtěli neobvyklého domácího mazlíčka, je potřeba si uvědomit i praktickou stránku chovu – jaký a jak velký prostor dané zvíře potřebuje, jak dlouho žije, čím se živí, jak potravu podávat, kolik času mu budete muset věnovat a taky jaká jsou rizika.

Dále je nezbytné zjistit si, jaká legislativa a ochrana daného druhu se k tomu váže. Novela zákona na ochranu zvířat a druhy zvířat vyžadující zvláštní péči, tedy zákon č. 501/2020 Sbírky, vám to vyloží dopodrobna. A je to čtení na dlouho, nicméně je to cesta, jak se vyhnout případným – a ne zrovna malým – sankcím.

Puma americká v zooparku v Bítovanech

Nejenže pro chov takových zvířat musíte mít povolení, ale taky musíte k žádosti o povolení chovu přiložit kolaudační souhlas nebo kolaudační rozhodnutí o vhodné stavbě pro tyto účely.

Podtrženo a sečteno – odborník v oboru, MVDr. Dušan Uswald chov velkých šelem u soukromníků vůbec nedoporučuje, mnohdy jde jen o frajeřinu a snobství. A chcete-li už svou lásku věnovat nějakému tvoru, vyberte si druh vhodný pro vaše podmínky.

Pokud i přesto všechno máte zájem, je tu jistá šance, ale mnoho podmínek. Poslechněte si celou reportáž.

Spustit audio