Přívalový déšť ničil v chatové oblasti

3. září 2007
Pod kůži

Chataři v Podhradí u Ledče nad Sázavou s velkými obavami vzhlížejí k obloze. Přívalový déšť v minulých dnech způsobil rozsáhlý sesuv půdy. Jedna chata je téměř zničená, na dříve zelených paloucích jsou desítky tun bláta a kamení. Lidé se marně dovolávají pomoci. Lesy České republiky, přes jejichž pozemky smršť přišla, nepomohou. Navíc se k celé záležitosti vůbec odmítají vyjádřit. Obec Kožlí, kde je rekreační oblast, pravděpodobně také nepomůže.

paní SCHNEIBERGOVÁ, majitelka chaty:
V noci 23. 8. ze shora od pole lesem přišla silná přeháňka a tudy se valila voda s bahnem, s kamením a s pískem přímo do údolí na moji chatu a ostatní rekreační obydlí.

pan SCHNEIBERG, majitel chaty:
Pole, je tam typický český lán, který je rozorán takovým způsobem, že voda je přiváděna do nejnižšího bodu.

Milan KOPECKÝ:
Oběti přívalového deště na Ledečsku manželé Schneibergovi. Jejich chatička stojí několik metrů nad hladinou řeky Sázavy. Podle fotografií krásný zelený palouček se proměnil v obrovskou hromadu hlíny, bláta a kamení.

paní SCHNEIBERGOVÁ, majitelka chaty:
Tady, jak vidíte ten kráter do země, tak to byla původně přístupová cesta pro okolní majitele těch chatiček.

Milan KOPECKÝ:
Aktuálně tady neprojede ani lesnický traktor. Pojďme ještě kousek níž. A už před sebou vidíme onu chatičku, která je více než do metru zavalená kamením.

pan SCHNEIBERG, majitel chaty:
Pane redaktore, vidíte na ploše řádově tři sta metrů čtverečních, kde se nalézá v současnosti takových patnáct, dvacet tater materiálu různého složení, bahna, písku a kamení.

Milan KOPECKÝ:
Očitou svědkyní deště a následné pohromy byla Marie Frančová.

Marie FRANČOVÁ, svědkyně události:
Asi v sedm hodin večer jsem pak otevřela okno a viděla jsem jenom, jak se valí takový půlmetrový prostě s kamenama, půlmetrová voda. No a tady to všechno zavalilo.

Milan KOPECKÝ:
Osada Podhradí na břehu Sázavy se nachází v katastru obce Kožlí.

paní SCHNEIBERGOVÁ, majitelka chaty:
Já jsem se setkala s panem starostou Husákem tady na místě katastrofy v pátek, kde mně a ostatním přislíbil pomoc. Potom jsem ho kontaktovala v pondělí telefonicky. V úterý, kdy mně slíbil, že mně zavolá, co podnikne, nic se dosud neudálo.

Václav HUSÁK, starosta Kožlí:
Pokud my tam zajistíme nějakou techniku, která to odklidí, lidi a tak dál, kdo to pak samozřejmě zaplatí, protože obec samozřejmě nemá žádný rezervy a neuklízíme svůj plac a neuklízíme to ani trvale žijícím našim obyvatelům.

Milan KOPECKÝ:
Reaguje starosta Kožlí Václav Husák. Lesy České republiky v Podhradí těžily vyvrácené stromy. Vrchní správce Jan Krejza z Ledče nad Sázavou odmítl vzniklou situaci komentovat. Jen dodal, že paragrafy lesního zákona jsou jasné. Státní podnik za nic zodpovědný není.

pan SCHNEIBERG, majitel chaty:
Cesta, která patří Českým lesům a je jimi spravována, má být opatřena vodotečí nebo průtokem pod cestou, kudy přívalové deště obyčejně jsou odváděny. Tenhle průtok je zanesen a nikdo se o to nestará.

Milan KOPECKÝ:
Ani tento argument pana Schneiberga neobstál.

paní SCHNEIBERGOVÁ, majitelka chaty:
Podle mého názoru nejméně půlmilioná škoda. No, a samozřejmě přístup příslušných orgánů, kdy jsem oslovila pana inženýra Krejzu, který na mojí prosbu pomoci mě citoval paragraf dvacet a víceméně to byla celá odpověď, přístup i částečně pana starosty, protože do dnešního dne nám nikdo nepomohl.

Hanka SHÁNĚLOVÁ, moderátorka:
Situace v Podhradí u Ledče nad Sázavou, kde natáčel redaktor Milan Kopecký, je zřejmě opravdu neřešitelná. Starosta sousedního Kožlí Václav Husák říká, že chataři si své domky mají pojistit.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu