Přístroje máme funkční, ale na doktory si jenom hrajeme, vzkazují Sabina Laurinová, Kristýna Frejová a Igor Chmela ze Sestřiček

31. prosinec 2020

Sabina Laurinová, Kristýna Frejová a Igor Chmela ze seriálu Sestřičky byli hosty silvestrovského povídání na vlnách Českého rozhlasu. Prozradili, s jakými lékařskými termíny mají největší problémy, kdo jim radí s odbornými termíny i jak se točí operační sály. Trojici silvestrovských hostů vyzpovídali Patrik Rozehnal s Naďou Konvalinkovou.

Oblíbený seriál Sestřičky se odehrává v nemocničním prostředí. O pacienty se tam v rolích vrchní sestry, pediatričky a anesteziologa stará herecká trojice Sabina Laurinová, Kristýna Frejová a Igor Chmela. „Rubava je nemocnice neomezených možností, tam dokážeme úplně všechno. S kým jsem se potkala, tak říkal, že by jel jenom tam, protože, když přijde, vrhne se na něj šest doktorů,“ směje se Sabina Laurinová. „Všechny ale opravdu upozorňujeme, ať urgent v Rubavě nehledají, je to jenom jako,“ říká se smíchem Kristýna Frejová. „To je pravda, přístroje máme funkční, ale na doktory si jenom hrajeme,“ dodává Laurinová.

Igor Chmela jako seriálový primář a anesteziolog Patriku Rozehnalovi a Nadě Konvalinkové přiblížil, jak se točí operační scény. „Když operujeme, využíváme různé části prasátek. A protože je v Rubavě samozřejmě i excelentní neurochirurgie, byl jsem svědkem, jak Roman Zach a Marek Němec stáli nad vydlabaným melounem s prasečím mozkem a pinzetami v ruce,“ vypráví.

Igor Chmela hraje v seriálu Sestřičky anesteziologa a primáře

S odbornými termíny i lékařskými zákroky radí hercům odborné poradkyně. „Lékařská terminologie je pro mě ze všeho nejtěžší. Tři dny před natáčením se výrazy učím, ale je to jako bych se učil hrát maďarsky,“ svěřuje se Igor Chmela.

Naopak pracovní oblečení si herci nemůžou vynachválit. „Ono to skryje leckterý špíček. Teď jsem si po několika letech požádala o o číslo větší lékařské kalhoty a jsem úplně spokojená,“ říká Kristýna Frejová. „Úbor je poměrně pohodlný, zvlášť ten operační. To je taková tepláková souprava,“ dodal Chmela.

Pro seriál Sestřičky je potřeba velké množství komparzistů do rolí pacientů, mnozí herci se tak v seriálu objevili už několikrát, a dokonce už došlo i na jedno zmrtvýchvstání. „V prvním díle jsem Igorovi odrodila ženu. Porod se podařil, ale nastaly komplikace a žena zemřela. A po dvou letech se ta stejná herečka objevila v nemocnici jako matka úplně cizího dítěte. Přišlo mi to legrační a doufala jsem, že si ji nikdo nebude pamatovat,“ říká Sabina Laurinová.

Trojice herců také prozradila, čeho se bojí u skutečných lékařů, ukázala, jak se orientují v nemocničním slangu, a podělila se se svými nejlepšími hereckými přeřeknutími. Poslechněte si v záznamu.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.