Příští týden ředitelské volno, vysvědčení tento pátek. Konec vyučování na mnoha školách

24. červen 2020 08:10

Řada škol na Vysočině bude rozdávat vysvědčení už v pátek a na poslední dva červnové pracovní dny vyhlašuje ředitelské volno.

S radnicemi se na takovém postupu dohodli například ředitelé základních škol v Jihlavě nebo v Třebíči. V pátek půjdou děti pro vysvědčení například i v základní škole v Přibyslavi na Havlíčkobrodsku nebo v Růžené na Jihlavsku.

Gymnázium Třebíč

Krajem spravované Gymnázium Třebíč s 580 žáky rozdalo vysvědčení už v úterý, kvůli stavebním pracím. Třebíčské gymnázium čeká rekonstrukce sociálních zařízení. „Dala jsem pět dní ředitelského volna,“ řekla ředitelka Alice Burešová k ukončení školního roku.

Třídní učitelé se s žáky v předstihu domluvili na místech pro předání vysvědčení, sešli se třeba i v parku. Pro čtvrtý ročník připravuje škola slavnostní rozloučení na pondělí ve Staré synagoze.

Školy v Jihlavě

„V Jihlavě jsme se domluvili, že končíme v pátek, že tu agonii nebudeme prodlužovat,“ řekl vedoucí městského odboru školství Tomáš Koukal. O způsobu předání vysvědčení rozhodli ředitelé základních škol, podle Koukala asi děti většinou přijdou do tříd.

Jihlavská Základní škola Kollárova bude žákům druhého stupně dávat vysvědčení ve čtvrtek odpoledne a v pátek dopoledne mladším žákům. Uvedl to ředitel školy Tomáš Zeman.

Větrný Jeníkov

V pátek půjdou pro vysvědčení například i školáci ve Větrném Jeníkově na Jihlavsku. „Rekonstruujeme školní kuchyň, tak se ukončení dřív hodí,“ uvedla starostka Martina Lisová.

Rozloučení s žáky deváté třídy základní školy bude tradičně na zámku. Zbylí školáci dostanou vysvědčení venku, když bude pěkně, jinak budou v budově školy.

V Třebíči se odehraje páteční poslední školní den klasicky, v souladu s pokyny ministerstva školství. „To znamená, že pro vysvědčení mohou všichni žáci, bez omezení počtu, avšak nesmí mít příznaky virového onemocnění,“ uvedla mluvčí města Irini Martakidisová.

Kraj Vysočina, který zřizuje většinu středních škol v kraji, nevydal k ukončení školního roku žádné doporučení. Ředitelé to řeší podle vlastního rozhodnutí.

autor: Robin Šalamon | zdroj: ČTK
Spustit audio