Přímý přenos i s králem zvířat ze ZOO Dvůr Králové nad Labem!

7. srpen 2015

Že už vás v ZOO nemůže nic překvapit? Rádi vás přesvědčíme, že se mýlíte. Jak je nebezpečné být v ohradě přímo mezi nosorožci? Troufne si někdo v neprokousnutelné rukavici sáhnout na prudce jedovatou zmiji útočnou?

Jaká zvířata jsou tajně pašována do areálu zoologické zahrady? Lze se pomazlit s tygrem a může vniknout lev v novém safari do vašeho auta?

Odpovědi nabídneme v pátek 7. srpna 2015 mezi 9. a 12. hodinou v přímém přenosu ze Zoologické zahrady ve Dvoře Králové nad Labem. Od mikrofonu se na vás těší Lada Klokočníková a Pavel Kudrna.

Podíváme se také za gepardími paterčaty, miláčky zdejší ZOO. Navštívíme skupinu sedmi drilů černolících, kteří jsou díky sytě černé tváři považováni za primáty s děsivým úsměvem. Od začátku července je v ZOO Dvůr Králové možné vidět také zcela nový druh opic - kočkodana bělonosého. ZOO získala samce se dvěma samicemi, v Evropě přitom v současné době žije pouhých 9 jedinců tohoto druhu.

Zoologická zahrada ve Dvoře Králové otevřela zcela unikátní lví safari. Mezi zástupci médií se strhla doslova bitva o to, kdo projede jejich novým územím při oficiálním zahájení provozu jako první. Tuto čest nakonec dostaly dvě stanice Českého rozhlasu, hradecká a pardubická a to za dobrou a stálou spolupráci.

Prohlédněte si fotogalerii a určitě dostanete chuť se za touto atraktivní zajímavostí také podívat.

A to, že jsme byli první, to bude už navždy zaznamenáno nejenom v rozhlasové historii, ale i v historii ZOO Dvůr Králové.

Čtěte také

Jako v divoké Africe si mohou připadat návštěvníci královédvorské ZOO. Ta otevřela unikátní lví safari. Ve Východní Evropě jde o jediný projekt svého druhu.

Lidé se mezi volně pobíhajícími lvy mohou projet speciálním terénním vozem nebo vlastním autem po zhruba 500 metrů dlouhé cestě. Ti, kteří se do výběhu neodváží, mohou lvy sledovat také z vyhlídek, které umožňují přístup přímo nad lví výběh.

Zájemci o nevšední podívanou nesmí mít kvůli bezpečnosti v autě psa a musí se řídit přísnými pravidly.

Lvy kontrolují pracovníci ZOO ze strážní věže

Návštěvníky před zhruba dvouhektarovým areálem přivítá dvojice bran, mohutné oplocení a věž s dozorem, který sleduje vjezd i výjezd vozidel. Hlídka střeží celý areál také díky kamerovému systému. Bezpečnost přímo ve výběhu hlídá také ostraha v automobilu.

V nově přístupném areálu se nyní pohybuje buď trojice lvích samců, kteří pocházejí z britského safari parku, nebo skupina čtyř samic dovezená ze ZOO v nizozemském Arnhemu. Původně se po safari pohybovali lvi společně, po vzájemném konfliktu je prozatím chovatelé rozdělili.

Lvi jsou z bezpečnostních důvodů kastrovaní. Utlumila se tak jejich přirozená agresivita.

V pavilonu kromě dvou skupinek žijí ještě dva berberští lvi.

ZOO Dvůr Králové nad Labem za vybudování lvího safari a nového pavilonu lvů zaplatilo zhruba 18 milionů korun.

Lví safari bude pro návštěvníky přístupné do prvního říjnového týdne.


Zvětšit mapu
autoři: KLO , pku , nov
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.