Přijdete postrašit naše děti? Někteří rodiče při hledání letos neuspěli

5. prosinec 2019 06:00

Už dnes navečer do ulic vyrazí Mikulášové, čerti a andělé. Ne všichni rodiče, kteří by své ratolesti chtěli počastovat takovou návštěvou, ale stihli koledníky dojednat.

„Já tenhle rok sháněla na sociálních sítích Mikuláše. Ale nikdo nebyl volný, tak nakonec budeme bez Mikuláše, děti dostanou jenom balíček za okno,“ popisuje paní Klaudie z Jihlavy.

Známý chodí

Paní Marta a Josef, oba z Jihlavy byli při hledání úspěšní. „Já jsem sháněla Mikuláše a jsem ráda, že jsem na poslední chvíli sehnala a že k nám přijde. Tenhle rok nemám problém, protože mám známého, který chodí jako Mikuláš.“

Mikuláš Martin

Nárůst objednávek zaznamenává Martin Klimeš, který v bílém vousu a s biskupskou berlí chodí už patnáct let. „Letošní rok je plno. Určitě je to asi o deset, patnáct procent větší nárůst. Bereme ještě něco narychlo, ale víceméně je to v řádu pěti lidí třeba, je toho moc.“

Názor psychologa

Ačkoli zájem ze strany rodičů o Mikuláše je letos vyšší než loni, někteří psychologové s touto tradicí příliš nesouhlasí. Myslí si, že setkání s kostýmovaným čertem může u dětí způsobit trauma či koktání.

autoři: Zuzana Dudášová , mik
Spustit audio

Související