Přibyslav uctila sochaře Němce. Padl před 100 lety jako legionář

30. srpen 2018 10:00

Přibyslav na Havlíčkobrodsku uctila památku akademického sochaře Františka Němce, který padl před 100 lety jako československý legionář.

Nadějný umělec pocházející z malé vsi Hřiště u Přibyslavi zemřel v bitvě u dnešního ukrajinského města Bachmač. Bylo mu šestatřicet let. Město dnes představilo bronzovou plastiku, již nechalo odlít z formy kdysi vytvořené umělcem. Bustu ženy dnes v budově radnice odhalili potomci rodiny Němcovy.

„František Němec v podstatě nemá žádné dílo ve veřejných prostorách města. Ono mnoho jeho děl ani neexistuje, protože byl v roce 1914 odvelen do války,“ uvedl starosta Martin Kamarád (ODS). Několik málo Němcových prací má místní muzeum.

Formu město získalo od soukromého majitele, místní výtvarníci ji pak opravili. „Odlitek jsme nechali zhotovit v dílně pana Olivy na Velehradě,“ uvedl starosta.

Studia u prof. Myslbeka

František Němec se v Hřištích narodil 5. ledna 1882. Jeho nadání pro kreslení si všiml učitel a doporučil pro něj řezbářské řemeslo. František tak nastoupil do učení v Jihlavě. Následně se rozhodl pro studia na uměleckoprůmyslové škole, kde byl jeho profesorem Josef Václav Myslbek.

Při studiích Němec živil sebe a dvě sestry příležitostnými řezbářskými pracemi. Pocházel z osmi dětí a jeho rodiče byli chudí. Němcova umělecká dráha se rozvíjela slibně, vytvořil řadu bust, reliéfů i figurálních soch. V červenci 1914 ale musel narukovat na východní frontu, kde brzo padl do ruského zajetí. I tam se pokoušel tvořit a zúčastnil se i jedné výtvarné soutěže.

Jeho dílo bylo údajně zakoupeno pro univerzitu v Kazani, ale dohledat se ho nepodařilo. V bitvě u Bachmače Němec zřejmě zemřel 10. března 1918.

autor: ČTK
Spustit audio