Přibyslav má nový betlém. Spolupracovali na něm tři místní řemeslníci

21. prosinec 2022

Trojice svatých v dřevěné salaši s kometou nad hlavou - tak by se dal velmi stručně popsat letos poprvé odhalený venkovní betlém v Přibyslavi.

Od letošní první adventní neděle zdobí město a je místem, kde se budou až do konce vánočního času odehrávat venkovní akce spojené s vánočními svátky. Například průvod maskovaných postav ze živého betléma, který uspořádala farnost pro přibyslavské děti. Nechyběl na něm ani autor kovaného betléma Petr Štáfl, který se na přibyslavském živém betlémě účastní už sedmým rokem.

Postavy z plátů 

Právě tady na farním dvoře vznikl nápad na stálý kovaný betlém, který by město zdobil. Výsledná práce vznikla z několika návrhů uměleckého kováře. „Tam jsou tři figury kované z plátů, a protože nerad dělám svatozáře tak, že ze zátylku vylézá taková ta anténka, tykadélko. Takže jsme to vymysleli tak, že jsme to podsvítili, tu svatost jsme vyjádřili zevnitř. Jsou tam LED pásky. Postavy jsem chtěl udělat hodně v klidu, aby z nich vyzařovala pohoda, abychom jim poděkovali za ten zázrak,“ říká kovář.

Chválí také zbytek betléma. „Není to jenom ten kovaný ale i ta tesaná dřevěná salaš. Tu dělal místní tesař Petr Málek. Je úžasná v tom, že tam jsou kolíkové spoje, ručně štípaná šindel, poctivé staré tesařské řemeslo, z toho jsem úplně nadšený. A ta kovová kometa nad salaší má skleněné srdce, které vyrobili místní skláři od Valnerů,“ popisuje spolupráci místních řemeslníků.

Ve farní stodole je na poslední adventní neděli živo, chystá se průvod postav v čele s Marií, Josefem a malým Ježíškem, ale i živým oslíkem, kterého v Přibyslavi mají. Průvod obchází náměstí a zastaví se i u nového betléma - tří kovaných postav v dřevěné salaši se zlatou kometou nahoře. Nakonec se všichni vrací do stodoly se ohřát.

 

Spustit audio