Příběhy z kalendáře - Franz Wenzel Jäger

8. prosinec 2010
Příběhy z kalendáře

8. prosince jsme si připomněli osobnost, která patřila ke špičkám výtvarného umění přelomu 19. a 20. století. Malíř Jizerských hor, jak se mu říká, zemřel v Raspenavě 8. prosince roku 1928. Zůstalo po něm pozoruhodné dílo. Náladu Jizerek prý ve svých krajinomalbách dokázal vystihnout jako málokdo. A jméno umělce? Franz Wenzel Jäger.

Jeho životní příběh vypráví nejen o obrovské píli a talentu, ale také o kusu štěstí, které na straně vesnického kluka z Větrova, syna místního řezníka stálo. Franz Jäger se narodil roku 1866, tatínek měl v pronájmu Větrovský hostinec u Bílého Jelena. Jeho synek měl však před sebou jinou cestu. Zajímavé je, že původní kvalifikace připomínaného výtvarného umělce je učitelství, po absolvování měšťanky ve Frýdlantu vystudoval učitelský ústav v Trutnově a působil pak jako učitel v Raspenavě.

A jak to tedy bylo s jeho malováním? No, o malování se zajímal od mládí, jeho dílo by však zřejmě nikdy nedosáhlo evropského věhlasu, nebýt výhodného sňatku. Tedy výhodného... Šťastného a přejícího umění.

Vzal si dceru Antonína Richtera, majitele přádelny v Luhu. Finančně zabezpečen si pak mohl dovolit studovat na vídenské uměleckoprůmyslové škole a na malířské škole v Dachau, kde s manželkou žil obklopen inspirativní společností špičkových německých výtvarníků. Od roku 1902 žijí manželé Jägerovi opět na rodném Frýdlantsku.

Kde? V krásné raspenavské vile Na kopečku. Místní určitě vědí. Mimochodem ta vila pamatuje díky kontaktům jejího majitele takové hosty, jakým byl Edvard Munch, autor slavného (a nedávno ukradeného expresionistického) obrazu nebo laureát Nobelovy ceny za literaturu Bernard Hauptmann či skladatel Franz Lehár. A také umělcův přítel ze studií, autora výmalby zdejšího kostela, Karel Krattner.

Mimochodem společně byli členy tzv. Metznerbundu, což byl spolek, jehož členové se hlásili k odkazu Franze Metznera, významného umělce severních Čech, sochaře spojeného regionem zejména tzv. Metznerovými kašnami v LBC Jablonci. O tom snad někdy příště.

autor: David Hamr
Spustit audio