Příběh Jany z Arku se dočkal řady ztvárnění

6. leden 2013
Odpolední evergreeny

6. ledna v roce 1412 se narodila bojovnice Jana z Arku. Její život ztvárnily spisovatelé, hudebníci a nově i autoři muzikálu Ondřej Soukup, Gabriela Osvaldová a Jiří Hubač. Z jejich Johanky z Arku, kterou na začátku roku 2013 znovu uvede Divadlo Kalich jsme si pustili Most přes minulost v podání Lucie Bílé.

Svátek Tří králů si k narození vybral i Syd Barrett jeden z hlavních mužů kapely Pink Floyd.

Svůj slavný den zažila 6. ledna také písnička Y.M.C.A. v podání skupiny Village People, toho dne v roce 1979 stál tenhle singl na vrcholu britské hitparády. Písničky Y.M.C.A. se v době největší slávy prodá až 150 000 kopií denně.

O humor se nám první lednovou neděli staral havlíčkobrodský rodák Pavel Landovský.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.