Při sousedské výměně si lidé vyměňují domácí pečivo, marmelády, ale i rodinné recepty

11. září 2020

Jen se tak potkat, popovídat si, a třeba si i vyměnit recept nebo marmeládu. Tak nějak před lety v Chotěboři na Havlíčkobrodsku začínala první sousedská výměna.

Tehdy se konala na soukromé zahradě, a sešlo se jen pár známých. Teď už potřebují mnohem víc místa.

„Děje se tady sedmý ročník sousedské výměny, což je akce, na které si vyměňujeme různé produkty, které přes léto zavaříme, upečeme nebo vypěstujeme,“ říká organizátorka sousedské výměny v Chotěboři na Havlíčkobrodsku Lucie Dostálková.

Vzpomíná, že první výměna probíhala na její soukromé zahradě, a sešly asi dvě spřátelené rodiny. Dnes přicházejí desítky lidí, proto se výměna koná v geoparku u chotěbořského gymnázia. Kromě samotného vyměňování je vždy připravený i nějaký kulturní program pro děti. „Jedna rodina nabídla, že připraví divadlo na téma výměny. Známou pohádku: jak dědeček měnil, až vyměnil,“ dodává Lucie Dostálková.

Na piknikových dekách jsou k výměně připravené sirupy, bylinky, i čerstvé koláče

Možnosti, co nabídnout a měnit jsou velmi široké. „Pytlíčky s mátou a houbami. Babička sušila,“ říká chlapec, který na piknikovou deku rozkládá plátěné pytlíky.

„My máme sirupy z rýmovníku, mastičky, přírůstky kytiček,“ říká mladá žena, která prozrazuje i recept na rýmovníkový sirup: „Naložím rýmovník s cukrem a citrónem, nechám den macerovat, a pak to vařím, až to zhoustne,“ říká a dodává, že v zimě sirup jen zalije horkou vodou.

Na další dece leží plech s mrkvovým koláčem, v košíku je zelenina. „Jsme tu dnes poprvé. Máme nějaké marmelády, okurky cukety a veganský koláč,“ popisuje další návštěvnice sousedské výměny.

Na sousedské výměně nikdo netají recepty na přípravu všech dobrot, a je zřejmé, že spousta lidí sem přichází právě proto. A také seznámit se, popovídat si, vyměnit si zkušenosti.