Při operaci šedého zákalu si můžete celou dobu povídat s lékařem

25. březen 2015
Dobré odpoledne

Šedý a zelený zákal si lidé často pletou, říká primářka očního oddělení třebíčské nemocnice Jaroslava Helmanová. „Zelený zákal neboli glaukom je onemocnění, jehož příznakem je vyšší nitrooční tlak, který je dán množstvím tekutiny v oku. Pokud je tento vyšší tlak v oku delší dobu, dojde k nevratnému poškození zrakového nervu a oko postupně slepne. Jeho zákeřnost spočívá v tom, že vůbec nebolí, ale může být odhalen náhodně při preventivní oční prohlídce.“ Kdo si jednou začne kapat do očí kvůli zelenému zákalu, musí v tom pokračovat po celý život.

„Naproti tomu šedý zákal neboli katarakta je postupné kalení nitrooční čočky, které je způsobeno stárnutím, ale může je ovlivnit i cukrovka nebo užívání kortikoidů,“ říká Jaroslava Helmanová. „Oko při něm nebolí, není ani červené. Dochází postupnému zamlžování vidění, jako když si člověk chce utírat brýle a ono to nejde,“ vysvětluje. Někdy se může projevovat i tak, že když si zakryjeme oko, pak na to druhé vidíme dvojmo. Někdy postup nemoci trvá desítky let a jindy se může během půl roku výrazně zhoršit.

Za dvacet minut máte po operaci

Podle Jaroslavy Helmanové komplikuje šedý zákal život přibližně polovině lidí nad šedesát let a jeho operace je proto nejčastěji prováděnou operací u lidí nad 65 let. „Téměř u všech pacientů se provádí ambulantně v lokální anestezii pod mikroskopem. Operace samotná sice trvá 10 – 15 minut, ale pacient v nemocnici stráví delší dobu. Musí přijít ráno, usadí se do pohodlného křesla, sestřičky mu nakapou kapky, a 10 – 20 minut před operací se aplikuje anestetikum. Po operaci opět dostává kapky.“ Ještě týž den jde domů, oko doléčuje kapkami a nutné jsou i kontroly u očního lékaře.

„Strach z operace má každý, ale chtěla bych apelovat na lidi, že je úplně zbytečné. Někdy může být dokonce spouštěčem jiných zdravotních problémů. Doporučila bych ho proto hodit za hlavu. Většina pacientů po operaci tvrdí, že to vlastně nic nebylo, ale předtím si to nenechá nikdo vymluvit,“ usmívá se primářka očního oddělení třebíčské nemocnice.

Po 45 roce si nechte zkontrolovat zrak, i když nenosíte brýle

Jaroslava Helmanová v každém případě doporučuje návštěvu očního lékaře. „Když mají lidé oční vadu, tak k lékaři chodí, ale minimálně po 45. roce by měl navštívit svého očního lékaře každý. Je nutné, aby mu vyšetřil všechny struktury oka a případně mohl předejít začínajícím nemocem, Podle výsledků mu potom lékař určí další kontrolní návštěvu.“

Chat se Jaroslavou Helmanovou

autor: dak
Spustit audio