Při bourání školy v Třebíči se do okolí šířil azbest. Mohlo to ohrozit zdraví lidí, tvrdí znalkyně

4. srpen 2017
Zprávy z

Dělníci v Třebíči bourali školu plnou azbestu bez jakékoli ochrany. Firma tím mohla podle soudní znalkyně ohrozit zdraví obyvatel. Z azbestu se uvolňují při demolici jemná vlákna, která jsou rakovinotvorná. Podle evropských i českých norem musejí dělníci takové práce dělat za přísných opatření.

„Dva, tři dny je to tady nějaký mrtvý. Nic se tady neděje,“ komentuje aktuální situaci na staveništi jeden z kolemjdoucích Vilém Svoboda a dodává: „Slyšel jsem, že tam je azbest.“

Většina azbestu je už v tuto chvíli pryč. Podle soudní znalkyně na problematiku azbestu Zoji Guschlové ale firma při rozebírání takzvaných boletických panelů nedodržela technologické postupy, nezřídila řádná kontrolovaná pásma a drobná azbestová vlákna se tak mohla volně šířit nejen v prostorách stavby, respektive demolice, ale i v jejím okolí.

„Co se týká azbestu, tak tam neudělali nic. Neudělali nic, co udělat měli,“ řekla Českému rozhlasu Vysočina.

Nic protizákonného

V ohrožení podle ní byli především dělníci, stavbyvedoucí, ale karcinogenní azbestová vlákna mohl vdechnout kdokoli z kolemjdoucích. „Dokonce když jsem tam byla, vyfotila jsem si i děti opřené o ten plot,“ dodala.

Policisté přijali trestní oznámení, které předali odboru životního prostředí. Ten ve spolupráci se stavebním úřadem a krajskou hygienickou stanicí na místě provedl šetření. „Při tomto šetření nebylo zjištěno nic protizákonného,“ konstatuje vedoucí odboru životního prostředí Pavel Vosátka.

Samotná firma PKS, která stavbu provádí, původně Českému rozhlasu Vysočina přislíbila schůzku přímo na staveništi, následně ji ale zrušila.

Z azbestu se uvolňují při demolici vlákna, která jsou rakovinotvorná. Podle norem musejí dělníci takové práce dělat za přísných opatření. V Třebíči to ale vypadalo jinak

Mluvčí Michal Antl jakékoli pochybení odmítá, ale víc říct nechtěl: „Současně ještě probíhá šetření inspektorátu bezpečnosti práce pro Jihočeský kraj a Vysočinu a my se tedy prozatím k této věci nemůžeme vyjadřovat.“

Správné zabezpečení fasády při demolici panelů obsahujících azbest

Zároveň se částečně odkazuje na stanovisko, které vydal stavební úřad v Třebíči a které odcitovala mluvčí Irini Martakidisová: „24. července byly Krajské hygienické stanici předány výsledky posledního měření s kladným výsledkem, na základě kterých byla odstraněna kontrolovaná pásma.“

Hygienici se vrátí

Soudní znalkyně Zoja Guschlová ale zpochybňuje nejen provedené měření, ale především poukazuje na to, že prostor demolice nebyl hermeticky uzavřený. S azbestem tam dělníci podle ní pracovali i po 24. červenci, tedy po údajném ukončení demontáže panelů.

„Já jsem na vlastní oči viděla pracovníky, kteří jsou v objektu, kde se ještě nachází boletické panely, které obsahují azbestové deskové materiály, a samozřejmě ta stavba neměla žádná ochranná opatření,“ uvádí Zoja Guschlová.

Na místo se teď chtějí ještě jednou vrátit a provést kontrolu také pracovníci hygieny.

autor: Michal Malý
Spustit audio