Přezdívá se jim Ešus a stávají se častým cílem sprejerských útoků. Odstranění graffiti stojí miliony

18. srpen 2022 15:52

Vlaky Českých drah CityElefant přezdívaných Ešus teď často čelí útokům sprejerů a vandalů. „Zelená a fialová jsou nejhorší,“ konstatuje čistič graffiti

 .

Dvoupodlažní elektrické vlaky CityElefant jezdí třeba z Prahy do Benešova, Berouna nebo Kolína. Častěji než kdy dřív teď ale čelí útokům sprejerů a vandalů. Státní dopravce proto posiluje ostrahu míst, kde vlaky přes noc stojí. Kvůli útokům sprejerů hrají vlaky CityElefant často všemi barvami a místo dvou jednotek přijede jen jedna. Vlaky pak čistí na odstavném nádraží Praha jih.

„V letošním roce to rozhodně stoupá, ta vzestupná tendence počala v dobách covidu a každý rok máme procentuální nárůst,“ říká specialista kultury cestování Karel Potůček. Jsme tu v době mimo dopravní špičku a momentálně tu uklízeči odstraňují graffity z 16 souprav.

Loni vyšlo České dráhy odstraňování maleb z vlaků CityElefant na více než 4,5 milionu korun

Jaroslav Kašo právě umývá zelený nápis. „Zelená je nejhorší a také fialová. Tato je dobrá, je lehká, není to jak lak,“ konstatuje. Graffiti se odstraňují speciálním gelovým roztokem, ten sprejerský výtvor rozmaže, pak už je zapotřebí kartáč a voda.

Odstraňování graffiti jde do milionů

„Mívali jsme graffity v rozsahu do řádu jednotek metrů čtvereční, dneska už se setkáváme s desítkami,“ ukazuje Karel Potůček fotku vlaku CityElefant, který je obalen stříbrným povlakem.

Loni České dráhy odstraňování maleb ze CityElefantů vyšlo na více než 4,5 milionu korun. Letos se na tuto částku škody podle Karla Potůčka vyšplhaly už za prvních sedm měsíců. Celorepublikově ale státní dopravce eviduje méně sprejerských útoků na vlaky.

„Zatímco v roce 2017 byl počet případů graffiti na vlacích téměř 700, loni se počet snížil na necelých 450. Celkové škody způsobené graffiti se už několikátým rokem pohybují průměrně kolem 6 milionů korun,“ vypočítává mluvčí Lukáš Kubát. Místa, kde sprejeři nejčastěji útočí, hlídají zaměstnanci bezpečnostních agentur.

Spustit audio

Související