Převod armádních budov na město Havlíčkův Brod

19. září 2006
Pod kůži

Ministerstvo obrany obdaruje havlíčkobrodské občany sbírkou polorozpadlých a zdevastovaných budov. Dřív to byla kasárna u letiště, ale vojáci z nich odešli už v roce 2004. Dodnes jednají zástupci s radnicí a úředníci ministerstva, ale datum předání objektů je v nedohlednu. Vládní usnesení o převodu majetku na město nicméně existuje už od začátku tohoto roku. Prázdné objekty mezitím chátrají a kdysi chloubu české armády, sídlo elitních jednotek, čeká další zima. Původní záměr radních proměnit kasárna na průmyslovou zónu se tedy odkládá naneurčito. Celou záležitost dlouhodobě sleduje i redaktor Milan Kopecký.

Milan KOPECKÝ:
Vojáci z Havlíčkova Brodu odešli před dvěma lety, dodnes jsou kasárna prázdná, nikdo tam netopí, nikdo neodstraňuje drobné závady. Své o tom ví i šéf správy městského majetku a dřívější voják Vladislav Rohlík.

Vladislav ROHLÍK, ředitel správy městského majetku:
Já si ty objekty pamatuju z roku devadesát čtyři, kdy skutečně je armáda využívala pro sebe. A v tý době nechci říkat, že to bylo bůhví jak světový, ale když jsem je viděl nedávných dnech, viděl, v jakým stavu jsou ty objekty, tak se mi zdá, že samozřejmě vlivem toho, že teda nejsou obývané a nelze je udržovat v takové kvalitě, tak ty objekty dost zchátraly.

Milan KOPECKÝ:
Jednání mezi radnicí a ministerstvem obrany začala prakticky v momentě odchodu jednotek. Liknavý přístup úředníků v minulosti kritizoval bývalý starosta Jaroslav Kruntorád. Poukazuje na něj i nynější havlíčkobrodská starostka Jana Fischerová.

Jana FISCHEROVÁ, starostka Havlíčkova Brodu:
Dva roky je dlouhá doba a je opravdu škoda, že ještě nebyl tento majetek a vlastně celý ten areál převeden na město.

Milan KOPECKÝ:
Vládní usnesení o převodu přitom existuje od ledna 2006. Armáda prohlásila havlíčkobrodská kasárna za nepotřebná zhruba rok předtím.

Vladislav ROHLÍK, ředitel správy městského majetku:
Neudržují se ty objekty. Vede to k tomu, že se, já nevím, ucpávají ty okapy na těch budovách, mráz to roztrhá, pak do těch budov zatýká. Dochází k chátrání těch objektů a myslím si, že je to škoda. V každým případě je to škoda.

Milan KOPECKÝ:
Konstatuje dnešní stav Vladislav Rohlík z havlíčkobrodské radnice. Původní plán představitelů města zněl - průmyslová zóna. Našli se i podnikatelé, kteří o haly a administrativní budovy měli zájem. Jedním z nich je majitel dopravní firmy Luděk Špiler.

Luděk ŠPILER, majitel dopravní firmy:
Chtěli jsme tam zajistit kompletní logistiku s malovýrobou a s dopravou.

Milan KOPECKÝ:
Byl to právě pan Špiler, který do Brodu přivedl zahraniční firmu. V bývalých kasárnách by zaměstnala kolem padesáti lidí. To vše ale skončilo na majetkových problémech. Němečtí podnikatelé se už do Brodu nevrátí. Svoji provozovnu mají na Ukrajině.

Luděk ŠPILER, majitel dopravní firmy:
Je to zbytečná devastace. Myslím si, že kdyby to město dokázalo a pustilo to mezi podnikatele, tak by to bylo daleko lepší a využitelnější.

Milan KOPECKÝ:
Opuštěná kasárna mají za sebou dvě zdrcující zimy. S největší pravděpodobností na ně čeká další. Jak říká Jan Pejšek z tiskového odboru ministerstva obrany, na darovacích smlouvách se pracuje a budou patrně na konci roku.

Jan PEJŠEK, tiskový odbor ministerstva obrany:
Přičemž ministerstvo obrany předpokládá, že návrh této smlouvy předloží zastupitelům města v nejbližších měsících, nejpozději do konce letošního roku.

Milan KOPECKÝ:
Což potvrzuje, že i následující zima vykoná své. Havlíčkobrodští truchlili po odchodu stovek vojáků. Jsou to totiž dobře finančně zajištění lidé, mimo jiné i zákazníci místních obchodů. Při pohledu na obří kasárna u letiště truchlí podruhé.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu