Před nástupem do školy děti poučte o bezpečnosti na silnicích

30. srpen 2016
Dobré odpoledne

Do poradny Regionu na konci letních prázdnin zavítal plk. Mgr. Jan Kostečka, vedoucí Odboru služby dopravní policie. Kromě nehodovosti za uplynulé dva měsíce přišla řeč i na rizikové období, které čeká jak školáky, tak i řidiče.

„Z toho co víme do dnešního dne, tak vývoj nehodovosti byl ve srovnání s loňským rokem lepší. Máme tam pokles o nějakých 60 nehod, které se staly v průběhu prázdnin. Nejdůležitější pro nás jsou následky na životech a na zdraví. Sice nám zemřeli tři lidé při dopravních nehodách, ale pořád je to o tři míň, než v loňském roce. Máme tam 21 těžce zraněných osob a to je skoro padesáti procentní pokles,“ říká Kostečka.

Ve hře je změna bodového systému

„Změna bodového systému by měla spočívat v tom, že by měl být přehlednější. Mělo by být méně úrovní bodů, které se udělují. Naopak by mohl být přísnější v tom, že by mohlo začít platit pravidlo dva krát a dost. To znamená, že za dva šestibodové přestupky řidič přijde o řidičské oprávnění. Uvažuje se i o tom, že by řidiči byli vyrozuměni o tom, že jim byly přiděleny nějaké body,“ vysvětluje host.

Dopravně bezpečností akce už začaly

Zvýšený dohled na silnicích policisté mají už od posledních prázdninových víkendů. V posledním srpnovém týdnu je zvýšený dohled i v pracovní dny. „V první dny školního roku se budeme více věnovat přechodům pro chodce, budeme se více věnovat i těm silnicím, které vedou podél škol a podél míst, kde bude zvýšený pohyb chodců,“ říká Jan Kostečka.

Rodiče by měli své děti před začátkem školního roku poučit

„Určitě je potřeba zdůraznit, aby děti nevbíhaly do komunikací náhle, aby se rozhlédly, než vstoupí v kterémkoliv místě do komunikace, aby využívaly přechodu pro chodce, aby v případě, že jezdí hromadnou dopravou, aby nevybíhaly za autobusy před auta, která tam můžou projíždět,“ dodává host.

Spustit audio