Před 95 lety zemřel Kafka, brněnskou obec opustil P. Fried a dárci projektu Ježíškova vnoučata navštívili židovskou Prahu

9. červen 2019

Před 95 lety zemřel jeden z nejvýznamnějších spisovatelů 20. století Franz Kafka. Brněnskou židovskou obec opustil Pavel Fried. A jeho blízcí už plánují, jak si jeho odkaz budou připomínat. Pražská židovská obec věnovala dárcům rozhlasového charitativního projektu Ježíškova vnoučata prohlídku zajímavých židovských památek.

Zemřít přesně měsíc před svými narozeninami - není to poněkud kafkovské? Právě to potkalo známého spisovatele Franze Kafku, od jehož úmrtí v pondělí uplynulo 95 let. Při této příležitosti uspořádala v pondělí Společnost Franze Kafky setkání u spisovatelova pomníku v Dušní ulici v Praze. Zúčastnila se ho i Jana Šustová.

V úterý se v Třebíči blízcí rozloučili s Pavlem Friedem, pamětníkem holokaustu a někdejším předsedou Židovské obce Brno. Fried jako dítě prošel ghettem v Terezíně, kde zemřely tisíce lidí. Část jeho rodiny zahynula v plynových komorách v Osvětimi. Přesto si udržel lásku k lidem okolo, jak uslyšíme v ohlédnutí, které připravila Martina Pouchlá.

Předseda Židovské obce Brno Pavel Fried

Židovské osídlení Prahy má velmi dlouhou historii, která sahá až do desátého století. Památky na život zdejší židovské komunity mají nedozírnou hodnotu - historickou, kulturní i architektonickou. Nejen synagogy a hřbitovy, ale celkový duch a atmosféra Pražského židovského města jsou světovými unikáty. Díky spolupráci Židovské obce Praha s Českým rozhlasem se prohlídka židovských památek stala bonusem a odměnou pro lidi, kteří otevřeli svá srdce pro druhé. Podrobnosti bude mít Eva Hůlková.

Nedělní magazín o židovském životě moderuje Tomáš Töpfer.

autor: Tvůrčí skupina Publicistika
Spustit audio