Před 60 lety lékaři v Hradci Králové vůbec poprvé v Československu transplantovali ledvinu

23. listopad 2021

Přesně před 60 lety lékaři v tehdejším Československu poprvé transplantovali ledvinu. Na tu dobu přelomovou operaci provedli odborníci ve Fakultní nemocnici Hradec Králové. I když pacientka  poté žila jen pár týdnů, zákrok otevřel novou etapu tuzemského zdravotnictví.

Čtěte také

„Byla sem letecky dopravena velmi akutně šestnáctiletá pacientka z Košic. Byla operována na obou stranách a ledviny nebylo možné zachránit,“ popisuje začátek historického okamžiku pro československé zdravotnictví vedoucí lékařka Hemodialyzačního střediska Fakultní nemocnice Hradec Králové Sylvie Dusilová Sulková.

Její předchůdci vytvořili tým složený například z chirurga, urologa nebo nefrologa a udělali to, co do té doby nikdo na našem území. „Vlastní chirurgický výkon provedli profesoři Procházka, Šváb a Navrátil. Tuto transplantaci ledviny provedli od bratra pacientky. To znamená, že bratrovi odebrali jeho ledvinu a implantovali ji do těla pacientky. Ten štěp skutečně začal fungovat.

Čtěte také

Transplantace sice byla úspěšná, ale mladá pacientka po 16 dnech kvůli následné infekci zemřela.

Královéhradečtí lékaři zákrok uskutečnili jen 7 let poté, co se podobná věc podařila doktorům v americkém Bostonu.

„Oni byli v Hradci trošku postaveni před akutní situaci. Protože to byla akutní operace u slovenské dívenky, která přišla o ledviny. Takže oni to museli udělat, aby se ji vůbec pokusili zachránit. Tenkrát ještě nebyla plně vytvořena umělá ledvina, takže to byl velký krok. A i těch 16 dní byl velký úspěch, oceňuje kolegy po 60 letech ředitel Koordinačního střediska transplantací Miloš Adamec.

Čtěte také

Od té doby lékaři v Česku udělali zhruba 13 a půl tisíce transplantací ledvin. „Obecně transplantologie je obor, který za jeden lidský život udělal neskutečný pokrok. A dnes je to už rutina. Transplantace ledviny je vlastně jednoduchý chirurgický výkon. Na ledvině jsme se všichni učili, tedy transplantace ledvin položila základ všem transplantacím.

Česká republika patří v tomto ohledu mezi evropskou špičku. V roce 2019 bylo v Česku provedeno přes 500 transplantací ledvin. Loni byl - i kvůli pandemii koronaviru - pokles na zhruba 440. V naprosté většině jsou u nás dárci zemřelí lidé.

autoři: Ondřej Vaňura , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.