Před 460 léty se na Helwigově mapě Slezska poprvé objevila podoba Krakonoše, vládce Krkonoš

17. leden 2021 09:08

Martin Helwig byl německý rodák ze slezské Nysy, pedagog, matematik, filolog, geograf a básník. Neproslavil ho ale žádný učený spis, ani sbírka básní, ale mapa! A na ní, jak se spolu s reportérkou Eliškou Pilařovou dozvíme od historika Jiřího Loudy, vůbec první zobrazení Pána hor - Krakonoše.

Čtěte také

V roce 1561 vydal tehdejší rektor školy při sv. Maří Magdaléně ve Vratislavi Martin Helwig svoji mapu Slezska. Bylo mu tehdy 45 let a říká se, že si skutečně celé Slezsko prošel a projel. A že je to vlastně významný informační pramen.

„Můžeme to tak vidět. Martin Helwig byl slezský rodák z Nysy a celý svůj profesní život úzce spojil s tímto regionem. A jeho cílem opravdu bylo pozvednout povědomí o Slezsku jako o součásti zemí Koruny České. Takže vytvořil dílo, z kterého by uživatelé mohli získat jakýsi celkový prostorový přehled o tom, co je Slezsko."

Logo

„Myslím si, že byl velmi úspěšný. Helwigova mapa byla dlouho znovu a znovu vydávána a byla opravdu velmi populární," vysvětluje Jiří Louda.

Mapa je na dnešní dobu nezvykle otočena

„Na první pohled Krkonoše vidíme tam, kde jsme na mapách Čech zvyklí, tedy vpravo nahoře. Jenže to, co je vidět pod nimi, nejsou Čechy, ale Slezsko. Zobrazovat jižní stranu nahoře nebylo v této době nic neobvyklého. A kopce jsou skutečně krásně barevně zvýrazněny, Sněžka ční nad onou slezskou kotlinou."

Čtěte také

Je to nádherná mapa. V rozích jsou umístěny znaky Polska a Českého království. Jakoby z ptačího pohledu jsou města a některá městečka zvýrazněna kresbami. A pásmo krkonošských hřbetů je v takové nárysové podobě. Vrcholy nejsou nijak pojmenovány až na obří horu, což je Sněžka.

Ale vidíme tam krásné heraldické, úplně první zpodobnění Krakonoše. Kráčející postava s kozlýma nohama a velkým kyjem. A pod ní nápis Rübezahl. To původní poslání kresby mělo znamenat pozor, tady mohou být i zlé síly.

Čtěte také

„Jde o kombinaci takových divokých přírodních motivů. Paroží jelena, krále lesa. Dravost pařátů a ocas šelmy. Zobák orla, vládce horské oblohy. Jde o tuto symboliku více, než o symboliku heraldickou."

Jedná se tedy o Helwigovu licenci a můžeme ji považovat za takovou značku Krkonoš.
„Tak. V každém případě se to určitou značkou Krkonoš stalo," dodává Jiří Louda.

Připomeňme, že mapa Martina Helwiga vyšla poprvé před 460 léty.

autoři: Eliška Pilařová , baj
Spustit audio

Související