Pražský knižní veletrh a Jan Faktor. Týdny bavorsko-českého přátelství 2023. V Brně připomínají archeologa Antona Rzehaka

26. květen 2023

Právě před týdnem, 19. května, zahájil v Selbu bavorský premiér Markus Söder Týdny bavorsko-českého přátelství 2023, které potrvají až 6. srpna letošního roku a jejich součástí bude celá řada kulturních a společenských akcí.

Slavnostního aktu se účastnilo mnoho hostů, včetně českého prezidenta Petra Pavla. Na akci byl také kolega Richard Šulko, který pro naše vysílání shrnul svoje dojmy.

Další příspěvek je 28. mezinárodního knižního veletrhu v Praze. Mottem veletrhu byli Autoři bez hranic. Tento slogan platí také pro autora Jana Faktora, který působí v české i německé oblasti.  Tohoto autora, který od 80. let žije ve východním Německu, kde se stal úspěšným prozaikem, jsme pozvali k našemu mikrofonu, abychom se ho zeptali na jeho vztah k němčině.

Cesta do hlubin duše Antona Rzehaka

V Moravském zemském muzeu v Brně v Dietrichsteinském paláci se až do začátku září koná výstava s názvem Anton Rzehak. Cesta do hlubin profesorovy duše.

Představuje významného moravského Němce, všestranného badatele Antona Rzehaka, od jehož úmrtí letos uplynulo sto let. Narodil se 26. května 1855, takže se skvěle hodí do našeho výročí týdne.

Tento absolvent geologie a mineralogie na německé technice v Brně se do historie zapsal jako polyhistor. Vedle vystudovaných oborů se intenzivně zabýval také archeologií a paleontologií.

Už v roce 1879 odkryl v Měníně nedaleko Brna kostry lidí z doby bronzové. V dalších letech ve vykopávkách pokračoval na dalších místech jižní Moravy. Nalezl celou řadu pravěkých fosilií; kosti pravěkých nosorožců nebo mastodontů, jeho nejvýznamnějším nálezem je zub masožravého dinosaura – jediný důkaz o tom, že na našem území taková zvířata žila.

Zároveň se ale věnoval i mineralogii a geologii. Podnikal četné zahraniční vědecké cesty, o výsledcích své práce přednášel, a publikoval řadu prací nejen doma, ale i v zahraničí. Upozornil na Moravu jako významné archeologické naleziště vědecký svět. On sám patřil k vědcům evropského formátu.

autoři: Veronika Kindlová , Richard Šulko
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.