Prázdniny v Telči: Poslední vystoupení Spirituál Kvintetu nebo spojení Vlasty Redla s AG Flekem

25. červenec 2019

I letos se chystá sedmnáctidenní maraton koncertů na hlavním pódiu na nádvoří telčského zámku, na kocouří scéně na náměstí nebo pódiu v Panském domě.

Prázdniny v Telči není jen festival, je to životní styl, a je to velmi přátelský, otevřený a příjemný životní styl, myslí si host Dobrého dopoledne Vojta Kolář. Začne Ondřej Havelka s Melody Makers, představí se i The Tap Tap, Aneta Langerová nebo Lenka Filipová.

Jsme rodinný klan

Unavení, nevyspalí, nestíhající jsou pořadatelé Prázdnin v Telči ale nakonec, než samotné prázdniny začnou, se všechno stihne. „Máme neuvěřitelný frmol, já spím tak čtyři hodiny denně, bráchové taky a táta ten asi nespí vůbec, podle toho, co stíhá, ale drží nás nad vodou naše maminka celých 17 dní,“ směje se jeden z mnoha organizátorů a člen rodiny Kolářů, která se o festival stará už od doby, kdy jej před 37 lety zakládal Milan Medvěd Kolář.

Baví se rodiče i děti

Příjemná scéna ve stínu pod stromem vedle rybníka je určena dětem a každé odpoledne jsou na ní různá pohádková divadla, divadelníci nebo kejklíři hrají pro děti, i když se většinou baví i dospělí. „Já to tam pravidelně fotím, a většinou se mi klepe celá ruka,“ přiznává s úsměvem Vojta Kolář. Zdarma je i pódium na náměstí, kde se odpoledne představují méně známé kapely. „Vybíráme pečlivě předem, protože zájem kapel představit se v Telči je velký, a to prostředí má úžasnou atmosféru,“ vypráví host Dobrého dopoledne.

Každý se chce vrátit

Kdo vyzkouší kouzelnou atmosféru nádvoří zámku, chce přijet za rok znovu, a tak je dramaturgie festivalu náročná, aby se jména neopakovala, aby se stihli uvést noví interpreti a aby nabídka byla pestrá. Někdy je to veselé i smutné současně.

„Spirituál Kvintet chce ukončit svou kariéru, přece jenom hrají šedesát let, a jejich koncert v Telči bude určitě poslední. Povedlo se i to, že se smířili Vlasta Redl s kapelou AG Flek, takže budou celý festival uzavírat, zahrají si spolu po více než dvaceti letech. Kdo má zájem, ať si vstupenky raději rychle zarezervuje,“ uzavírá své povídání Vojta Kolář. ​

Prázdniny v Telči 2019
Spustit audio