Pravidla se několikrát měnila. Některé jihlavské základní školy žáky na hory neposlaly

12. leden 2022

Vládou nařízené covidové podmínky letos školám komplikují organizaci tradičních lyžařských kurzů. Některé je proto raději zrušily.

Základní škola Kollárova v Jihlavě mezi ně nepatří. První děti tento týden odjely do Krkonoš. Pomohly jí vánoční prázdniny. Během nich se všichni žáci a učitelé vrátili z karantén a izolací. Navíc všechny testy na covid v novém roce zatím ve škole vycházejí negativní.

Testy

„Kvůli horám. Malý jede na hory, musíme na testy.“ Je mrazivé ráno a ve frontě před odběrovým místem stojí také paní Marcela se svým synem. „Před Vánoci se všechno měnilo, vláda se měnila, nevědělo se, jestli pojedou nebo ne. Bylo jich asi sedm,“ počítá, kolik vzkazů rodiče od školy v souvislosti s odjezdem na hory dostali.

Protože test byl negativní, mohl syn paní Marcely o dva dny později na lyžařský kurz odjet. A oddychl si také ředitel ZŠ Kollárova Tomáš Zeman. „Kurzy se objednávají tak rok dopředu. Riskli jsme to, kurz jsme objednali a čekali do poslední chvíle, jak to bude. Poslední, co nás utvrdilo v tom, že to dokážeme zorganizovat, bylo, že minulý týden při testování v celé škole se nevyskytl ani jediný případ.“

Děti se budou dál testovat. „Ve čtvrtek je ta druhá vlna a samozřejmě v případě výskytu nějakého problému.“

Další jihlavské školy

Některé školy v Jihlavě ale odjezdy na hory zrušily. Týká se to například ZŠ Masarykova, která měla jet na hory v únoru.

„Stopla jsem to v momentě, kdy by naběhl storno poplatek. Nevěděli jsme do poslední chvíle, jak to bude vypadat a ta opatření, která jsou nastavena teď, nemusí platit za měsíc,“ řekla ředitelka školy Andrea Frolíková.

Místo hor tak žáci absolvují výcvik na sjezdovkách na Vysočině.

autoři: František Jirků , mik
Spustit audio

Související