Praskoleské lípě může být 900 let. Podle staré pověsti se v ní konaly tajné mše

3. červenec 2020

Na návsi v Praskolesích na Jihlavsku roste lípa, které už za husitských válek bylo 300 let. Strom je díky dobré péči stále živý, vitální.

„Tomu stromu může být 900 let, stál tu dřív, než ta obec,“ říká Ondřej Tůma, který Praskoleskou lípu nominoval do ankety Strom roku 2020. „Naprosto mě ohromil,“ dodává.

Prasloleská lípa patří k nejstarším a nejmohutnějším českým stromům. Její kmen má obvod 920 centimetrů. Jedna stará pověst říká, že v období třicetileté války se v dutině lípy konaly tajné evangelické mše. „Nedaleko vedla cesta, a lidé viděli, že lípa zářila, ozývaly se z ní hlasy. Lípu označili za tajemnou,“ vypráví Ondřej Tůma. Zvěst o strašidelné lípě se dostala do Prahy k jezuitům, a ti vyslali kněží, aby strom vysvětili. Když zjistili, že se tam schází evangelíci, tvrdě je potrestali.

 

V chalupě vedle lípy žije pan Němec, kterému je osmdesát pět let, a celý život má krásný strom před očima. „Moje matka to měla na starosti, vymetala ten vnitřek, to lupení,“ vzpomíná. Sám se také účastnil zavěšování zvonu do zvoničky postavené v dutině lípy. „Dával jsem ho tam s chlapama z dílny. To bylo ještě za komunistů,“ vzpomíná pamětník. Zvon bohužel někdo nedávno ukradl.

O lípu se dnes stará městys Mrákotín. „Každé dva roky nám sem jezdí odborník, který strom prořeže. Prořezáváme suché nebo nemocné větve,“ říká starosta Mrákotína Miroslav Požár s tím, že strom je i nižší. Odborníci odstranili i prohnilé části v dutině stromu. „Dláty se to okrajovalo, odsekávalo. Ty rány se zacelují. Myslím, že tady lípa ještě nějaký ten pátek vydrží,“ dodává starosta s úsměvem.

Související