„Prasárna, absurdní film!“ Starostové z Vysočiny hodnotí vládní bonusy pro obce

11. červen 2020 13:10

Dáme vám část peněz, které jsme vám právě sebrali. Tak vnímají někteří starostové na Vysočině nápad vlády na vyplácení bonusu za každého obyvatele obcím.

1.200 korun na hlavu. Bonus za každého obyvatele by měla podle vládního návrhu dostat i ta nejzapadlejší vesnička jako kompenzaci za výpadek příjmů způsobený koronakrizí. Někteří starostové na Vysočině se ale k celé záležitosti staví velmi kriticky. Podle nich jde totiž jen o nákladné přehazování peněz z jedné hromádky na druhou.

„Dlouze jsme diskutovali, jakým způsobem nahradíme obcím tu část, o kterou přišly. Vláda schválila, že předložíme do sněmovny bonus 1.200 korun na každého obyvatele,“ řekl premiér Andrej Babiš (ANO).

Je to drastické…

Za normálních okolností by to pro starosty byla výtečná zpráva. Teď ji ale přijímají spíše s rozpaky. „Vláda si přiznává, že to opatření, které provedla vůči obcím, je drastické,“ říká starosta Kamenice nad Lipou Jaromír Pařík (ČSSD). Stát totiž před dvěma týdny obcím peníze sebral. Odřízl je od části sdílených daní a použil je jako kompenzaci pro podnikatele.

V případě Kamenice nad Lipou to dělá asi 8 milionů korun. „To je v rozporu s tím, co předseda vlády říkal, obce naopak musí investovat, musí podpořit místní i další podnikatele,“ dodal starosta. Tak i v Kamenici museli přesouvat investice a nebo je rovnou škrtat.

Jestli ale znovu některé investice zváží, starosta Kamenice Jaromír Pařík zatím neví. „Všechno je nepřehledné, živé. Kdybychom měli jistotu, že ty peníze dostaneme, nemusíme tolik škrtat.“

„Prasárna“

Starosta Pacova Lukáš Vlček (STAN) volí ještě ostřejší slova. „Chápu to osobně jako velkou prasárnu, když vám v průběhu roku výrazně zasáhnou do legislativy. Nikdo tomu z odborný veřejnosti nerozumí. Všechno to administrovat, to muselo stát spoustu peněz.“

Celkem plánuje stát vyplatit obcím na bonusech necelých 13 miliard korun.

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio

Související