Prapravnuk Antonína Dvořáka je svému předkovi podobný. Hudebníkem ale není

20. září 2021

Známý politik konce 19. století František Ladislav Rieger měl dceru, která napsala libreta ke dvěma operám Antonína Dvořáka.

Libreta jsou také vysvětlením, proč jezdil slavný skladatel na zámek do vesničky na úpatí Železných hor. Památka je dnes rekonstruovaná a návštěvníci v ní najdou i neporušenou pracovnu Františka Palackého, Riegrova tchána.

Zámek v Malči na Havlíčkobrodsku koupil František Ladislav Rieger se svou ženou. Ve vyšším věku pak za nimi na zámek jezdil i jeho tchán František Palacký. Po tom dokonce v prvním patře zůstala neporušená pracovna. Slavný hudební skladatel pak na zámek jezdil za dcerou Riegrových, Marií Červenkovou - Riegrovou, která napsala libreta k jeho operám Jakobín a Dimitrij.   

První patro zámku patří expozici o Riegrově rodině

Zámek restituovala pravnučka Františka Ladislava Riegra a dnes se o něj stará prapravnuk Václav Macháček Rieger.

„Oni vedli soukromé životy, na kterých by si bulvár určitě nesmlsnul,“ říká potomek známého politika. Ostatně o životě a díle Riegra a všech členů jeho rodiny se návštěvníci mnohé dozvědí při prohlídce expozice.

Americký muzikolog se díky Dvořákovi naučil česky

Zámek v Malči se také stal cílem jednoho z výletů milovníků hudby Antonína Dvořáka v rámci putování po jeho stopách. Ve vstupní síni mimo jiné zazněl jeden z úvodních koncertů festivalu Dvořákova Praha.

To si samozřejmě nenechal ujít známý americký muzikolog David Beveridge, který se Dvořákovu dílu věnuje v podstatě celý život. „Když jsem měl vybrat téma dizertační práce, zjistil jsem, že o Dvořákovi se v Americe příliš nepsalo,“ vzpomíná na 70. léta minulého století, kdy také poprvé navštívil Českou republiku. Díky studiu Dvořáka se také naučil mluvit česky.

Dvořákův prapravnuk je strojař

Pokračovatele rodu nemá jen František Ladislav Rieger. Do Malče zavítal i Petr Dvořák, prapravnuk Antonína Dvořáka. Přiznal, že k hudbě byl sice vedený, ale pro nedostatek talentu a píle vystudoval techniku.

I v tomto oboru je ale po dědečkovi. „On miloval lokomotivy,“ říká a dodává, že celá jeho rodina stále udržuje odkaz slavného předka. A možná se přes století přenesla i skladatelova podoba. „Lidi říkají, že do Dvořáka rostu. Že by to chtělo nechat si narůst větší vousy, že to tam je,“ usmívá se mladý muž.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.